Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělý návrat na cyklokrosový trůn: Štybar je znovu mistrem světa

Hoogerheide (Nizozemsko) - Šampion Zdeněk Štybar je zpět. Vítěz v letech 2010 a 2011 se potřetí postavil na nejvyšší stupínek v kategorii elite na mistrovství světa cyklokrosařů. V nizozemském Hoogerheide předčil na rozbahněné trati obhájce Belgičana Svena Nijse. Člen silniční stáje Omega Pharma-Quick Step se rozhodl startovat na poslední chvíli, přesto všem ukázal svou kvalitu i po přechodu na silnici a slaví třetí světový titul.

Zdeněk Štybar slaví třetí titul mistra světa
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

"Do závodu jsem šel s tím, že by bylo super být do třetího místa, ale určitě jsem nepočítal s tím, že bych mohl být mistrem světa. Věděl jsem, že Sven Nijs je v top formě a bude hrozně těžké ho porazit, zvlášť na takhle technické a těžké trati," řekl Štybar. "Ale byl jsem absolutně v pohodě a neměl jsem co ztratit, což mi možná pomohlo. Měl jsem více sil v závěru," prohlásil jediný český medailista z Hoogerheide, kde v roce 2009 vybojoval na MS podruhé za sebou druhé místo.

"Tohle je naprostá bomba. Chtěli jsme medaili a máme ji. Obrovská radost. 'Štyby' byl skvěle připravený a byl to nádherný závod," ocenil šampiona reprezentační trenér Stanislav Bambula.

V terénu se Štybar představil přesně po měsíční pauze, kterou vyplnil soustředěním se svým týmem. Při předchozím cyklokrosovém startu na Nový rok v belgickém Baalu prohrál jen s Nijsem, dnes mu porážku nejlepším způsobem vrátil a překazil belgické legendě cestu za třetím světovým titulem.

Štybar s Nijsem v průběhu závodu setřásli všechny své soupeře a boj o duhový trikot se zúžil pouze na ně. V závěru se český cyklista ocitl na zemi, ale rychle vstal, a navíc spadl do cesty svému rivalovi, čímž ho také trochu zbrzdil.

Pak udělal chybu Nijs, který upadl, když si pomáhal rukou o bariéru v zatáčce o 180 stupňů. Štybar ho předjel a začal se mu vzdalovat. Rozhodující náskok získal, když sedmatřicetiletý Belgičan podklouzl na blátě a musel se postavit.

V cíli ztratil Nijs na Štybara 12 sekund. Třetí dojel s odstupem 40 sekund další Belgičan Kevin Pauwels, takže stupně vítězů měly naprosto stejné obsazení jako při předchozím triumfu rodáka ze Stříbra na šampionátu v německém Sankt Wendelu.

"Byli jsme oba hodně silní a oba šli až na hranu svých možností. Necítím se jako poražený, ale rovněž jako vítěz, i když na druhém místě. Byl jsem ve formě, ale nemůžeme zapomínat na to, že i když je už Štybar silničním jezdcem, cyklokros jezdil a pořád ho umí skvěle. I proto druhé místo beru," prohlásil obhájce titulu Nijs.

"Zdeněk neabsolvoval celou sezonu, byl možná silnější mentálně a na mě tu byl určitý tlak, protože všichni říkali, že bych měl vyhrát. Ale jsem moc rád, že tu byl, bylo to dobře pro celý cyklokros, i když mě to nakonec odsunulo až na druhé místo," prohlásil Nijs. "Nelze také zapomínat na to, že je mi skoro osmatřicet," pousmál se.

Zdeněk Štybar a v závěsu Sven Nijs
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

Do první desítky se dostal ještě devátý Radomír Šimůnek. "Musím to brát jako úspěch po těch peripetiích, co jsem měl v létě a pak před začátkem sezony," připomněl své zdravotní potíže. "Posledních 14 dní jsem se probudil a věřím, že i zbytek sezony dojedu dobře. Dnes se to nezdálo, ale trať byla strašně těžká a fyzicky náročná," uvedl Šimůnek.

Pro Martina Bínu, který měl také ambice na přední umístění, skončil závod hned po prvním kole kvůli defektu. "Namotal tam přehazovačku," řekl trenér Bambula. Bína měl potíže i s brzdou. "To ale takový problém nebyl, s přední brzdou bych bez problémů dojel do depa, kde bych kolo vyměnil. Ale asi se ohnula přehazovačka a po dalších třech stech metrech jsem ji zcela namotal do drátů a doslova ji urval. To byl konec," řekl smutný Bína.

Závod do 23 let vyhrál Belgičan van Aert, Paprstka osmý

Cyklokrosovým mistrem světa do 23 let se stal Belgičan Wout van Aert. Do první desítky se po deseti letech podařilo dostat českému jezdci Tomáši Paprstkovi, který dojel na 8. místě.

"Jsem spokojený, být do desítky byl takový můj cíl. Chtěl jsem ještě lépe, tajným cílem bylo do pětky, ale tohle bylo asi moje maximum. Osmé místo je super. Jde o můj nejlepší výsledek ve velkém závodě, takže i proto jsem spokojený," řekl Paprstka.

Jednadvacetiletý závodník se během prvního okruhu pohyboval na dohled předních příček a dokončil ho jako osmý. "Potom jsem se maličko propadl a trošku si orazil. V posledním kole jsem do toho zkusil dát všechno a na cílové rovince jsem ještě dva soupeře předjel," popsal Paprstka, který část závodu absolvoval společně s Michaelem Borošem.

Tomáš Paprstka po závodě:

"Je to vlastně můj nejlepší výsledek ve velkých závodech, tedy ve světovém poháru, MS i ME. Věřím Zdeňkovi (Štybarovi), že to dneska dopadne, určitě bude na bednu. Budu fandit," ujistil Paprstka."

Van Aert dal hned od úvodních metrů trati, která byla i díky příznivému počasí výrazně tvrdší než v sobotu při závodě juniorů a žen, najevo svoji sílu a dobrou formu. Postupně se vzdaloval pelotonu a na jeho nástup nestačil nikdo reagovat. Paprstka se zpočátku pohyboval kolem sedmé příčky, na hraně první desítky byli i Boroš s Niplem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu cyklokrosařů do 23 let na MS

Zatímco Nipl začal velmi brzy ztrácet a Paprstka s Borošem se snažili bojovat ve dvojici, van Aert v úniku nezadržitelně mířil za titulem. O něj ho mohla připravit jen smůla, neboť už po druhém okruhu z celkových šesti měl půlminutový náskok a stále ho zvyšoval.

Nakonec vyhrál o 50 vteřin před krajanem Michaelem Vanthourenhoutem, až třetí příčka zbyla na největšího kandidáta na zlato Mathieua van der Poela, celkového vítěze světového poháru. Osmý Paprstka ztratil na vítěze přes dvě a půl minuty, Borošovi patří 13. příčka.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):

Muži elite: 1. Štybar (ČR) 1:05:30, 2. Nijs -12, 3. Pauwels -40, 4. Vantornout -59, 5. Meeusen (všichni Belg.), 6. Van der Haar (Niz.) oba -1:07, 7. Peeters (Belg.) -1:43, 8. Mourey (Fr.) -1:53, 9. Šimůnek (ČR) -2:04, 10. Bosmans (Belg.) -2:11, ...36. Petruš -5:53, 42. Kyzivát -7:02, Bína (všichni ČR) nedokončil.

Jezdci do 23 let: 1. Van Aert 49:35, 2. Vanthourenhout (oba Belg.) -50, 3. M. Van der Poel (Niz.), ...8. Paprstka -2:37, 13. Boroš -3:07, 23. Skála -4:18, 27. Lasák -5:06, 35. Nipl (všichni ČR) -6:34.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články