Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Škarnitzl i Kulhavý mimo hru, Nash se naopak mezi špičku znovu vrací

Praha – Ještě před týdnem byl Jan Škarnitzl plný optimismu a nadějí: měl za sebou dva vyvedené závody a před startem seriálu světového poháru v JAR i skvělou formu. V Pietermaritzburgu však nic nešlo podle plánu, Škarnitzl spadl hned v tréninku a nyní se dozvěděl, že si z pádu neodnesl jen pohmožděniny – doktoři totiž bikerovi diagnostikovali zlomenou ruku. Reprezentaci navíc chybí kvůli zranění i Jaroslav Kulhavý, nicméně vše není tak černé. Své rozhodnutí pokračovat totiž oznámila Kateřina Nash.

Minimálně měsíční pauza, to Janu Škarnitzlovi oznámili lékaři po vyšetření. Za vše přitom může prohlídka trati v Jihoafrické republice, na níž se český biker vydal. "Šel jsem obhlédnout trať. Koukl jsem se na skok do zatáčky, viděl jsem tam tři lidi a všichni byli se skokem trošku kratší, tak jsem chtěl skočit dál. Spadl jsem mimo trať ze svahu mezi velké kameny," popsal Škarnitzl.

Nijak přitom nepopíral, že se jednalo o jeho chybu. "V tom místě bylo hodně pádů. Pořadatelé tam pak dali žíněnky, ale až na sobotní trénink. Škoda, že tam nebyly od začátku, skončil bych v nich," litoval Škarnitzl. "Ale moje chyba. Je to vždy chyba závodníka. Jsou možnosti, jak to projet. Já jsem byl ale moc rychlý a pak i dlouhý se skokem," dodal.

  • "Hned jsem navštívil doktora. Měl jsem posunuté kůstky v zápěstí, doktor mě napravoval. Ruka bolela, otekla mi, ale myslel jsem si, že to je kvůli nataženým vazům. Trošku to bolelo, nečekal jsem ale, že bude ruka zlomená. To mě překvapilo," připustil český biker.

Překvapení přišlo až při vyšetření v nemocnici, kde se dozvěděl rozsah poranění. Nyní ho čeká dlaha, po níž poputuje ruka do sádry. Až posléze se uvidí, jak dlouhá bude Škarnitzlova závodní pauza – lékaři ji nyní odhadují na měsíc. Podle reprezentačního trenéra Viktora Zapletala měl přitom jeho svěřenec skvělou formu, možná dokonce životní. "Těžko to posuzovat. Udělal jsem hodně práce. Zátěžové testy ukazovaly, že jsem se výkonnostně posunul a zachoval přitom stejnou váhu. Byl jsem na tom trošku lépe," přitakal Škarnitzl.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozjíždí se nový ročník Českého poháru horských kol

Přes nepříjemné zranění nehodlá zcela vysadit, chce dokonce i na kolo. "Budu si muset najít nějaký dlouhý úsek ve stoupání, po pěkném asfaltu, kde bude šance trénovat. Nejhorší budou pochopitelně nerovnosti a nějaké nárazy," tušil Škarnitzl. Během rehabilitace však přestlo forma logicky půjde dolů. "Možná ji utlumíme i trošku cíleně, abychom následně mohli navázat. Neumím odhadnout, na kolik klesnu výkonnostně. Až budu mít šanci naplno využívat ruce, přijde přechodných 14 dnů, pak bych se měl dostat na stejnou úroveň," věřil Škarnitzl.

Reprezentaci chybí i Jaroslav Kulhavý, kterého dříve limitovala čéška v koleně, poté zase český biker laboroval s chřipkou. Ta ho donutila vynechat start v Pietermaritzburgu, kde mezi muži nakonec startoval jen Ondřej Cink – a skončil čtvrtý. "Výborně je na tom Ondřej Cink a velkou radost mám z Terezy Huříkové, která se na sezonu hodně pečlivě připravovala. Jára (Kulhavý) se však dává do pořádku a podle posledních informací by měl absolvovat druhý závod SP v Cairns," přiblížil trenér Zapletal

Ondřej Cink
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Reprezentačního trenéra na rozdíl od mužské kategorie tak mohou těšit události u žen – Tereza Huříková v Africe nezklamala, nyní se navíc do seriálu oproti původním předpokladům vrací Kateřina Nash. "Přestože na konci minulého roku jsme vstřebávali smutné zprávy, že Katka Nash už nebude jezdit horská kola, rozhodla se, že to přehodnotí, na čemž má velký podíl její aktuální forma," řekl Zapletal.

Obrat Nash o 180 stupňů mu udělal velkou radost, i proto, že šestatřicetiletá cyklistka by měla velmi pravděpodobně absolvovat domácí závod světového poháru v Novém Městě na Moravě koncem května. "A vypadá to, že Káča s reprezentací následně absolvuje i ty největší závody v sezoně," prozradil Zapletal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články