Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Šimůnek tajně sní o medaili z MS. Je to jiný závod než ostatní, říká

Heusden-Zolder (Belgie) – Letošní sezona pro Radomíra Šimůnka nebyla kdoví jaká. Ve světovém poháru se mu nedařilo a celkově obsadil až jednatřicátou pozici. Dosáhl ale na vytoužený titul republikového šampiona a v dobrý výsledek doufá také v nedělním závodě o titul mistra světa. Rád by zabojoval o elitní desítku, jeho snem však jsou stupně vítězů.

Radomír Šimůnek
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

"Když bude člověk realistický a koukne na startovku, vidí, že pár Belgičanů odpadlo, protože všichni tu jako na Světovém poháru jet nemůžou. Desítka je dost dobře hratelná. Té se člověk nevzdává nikdy. Samozřejmě že když bude první pětka, tak budu radši," řekl Šimůnek v dějišti šampionátu.

Ve skrytu duše doufá dvaatřicetiletý jezdec ještě o něco výš. "Člověku samozřejmě pořád někde v hlavě vzadu leží medaile, ať je jakákoliv. Vždy se člověk pere o ty pocty nejvyšší, a proto to jezdí. Ještě pak o to víc, když je to mistrovství světa a člověk jede v národním dresu," prohlásil Šimůnek.

Víra v dobrý výsledek ho neopouští ani při ohlédnutí za posledním závodem SP v nizozemském Hoogerheide, kde dojel devatenáctý a v celkovém pořadí seriálu skončil až jednatřicátý.

"Ani jeden v sezoně nebyl podle představ a ani jeden se nepovedl. Člověk se na to nějak připravoval a šteloval, ale buď tam byly nějaké náhody, které byly proti mně, nebo jsem si to zavinil vlastní chybou. Jsem rád, že už jsou ty 'svěťáky' za mnou, bylo to špatné," přiznal Šimůnek s přáním, že to nejlepší v sezoně ho teprve čeká. "Tajně doufám, že by to tak mohlo být, ale dopředu není nikdy nic jistého."

Zápolení o medaile se však z jeho pohledu velmi pravděpodobně smrskne na boj o bronz. O titul se podle něho utkají suveréni Mathieu van der Poel z Nizozemska a domácí favorit Wout van Aert. "Ti dva jsou v úplně jiné dimenzi. Konkurovat jim mohou snad jen Van der Haar a Pauwels, nikdo jiný na to nemá, aby s nimi tvrdil muziku," předpovídá Šimůnek.

"Ale je to mistrovství světa, jiný závod než ty ostatní. A člověk to také bere jinak. Ten závod je od začátku rychlejší, na nic se nečeká. A to ten závod dělá ještě těžší," připomněl Šimůnek, který už jel v Zolderu několikrát. "Jednou jsem tu byl čtvrtý na Světovém poháru, pak asi dvakrát do desítky. Ve třiadvacítkách jsem tu byl prvním rokem v roce 2002 devátý," vypočítal svá umístění v místě konání letošního šampionátu.

Otázku své budoucnosti plánuje řešit až po MS. "Mám pořád dvě až tři alternativy, ale příští rok budu ještě určitě jezdit," ujistil Šimůnek. Jednou z nich je prý setrvání v týmu ERA Real Estate-Murprotec. "Člověk ale kouká i do budoucnosti. Také mě to trošku táhne domů, je to všechno ještě předčasné."

U současného zaměstnavatele by mohl navíc v některé manažerské funkci pokračovat i po kariéře. "Tyhle možnosti tam jsou, ale na druhou stranu - jsem od roku 2005 soustavně pryč. Přitom jsem takový nacionalistický Čech, takže bych rád někdy fungoval doma. Člověk je přes sezonu tady v Belgii, manželka doma, nějak to dáváme dohromady, že je třeba týden až dva tady, ale není to nic jednoduchého. Člověk by si také rád založil rodinu, ale přes Skype to těžko udělám," pousmál se Šimůnek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články