Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Šimůnek po MS: Člověk držel jako beran. První desítka se počítá

Heusden-Zolder (Belgie) – Kromě domácího mistrovského titulu až do mistrovství světa Radomír Šimůnek neprožíval povedenou sezonu. Ve Světovém poháru se mu vůbec nedařilo a začal uvažovat o budoucnosti. Na mistrovství světa dvaatřicetiletý cyklokrosař však ukázal, že stále nepatří do starého železa a konečná devátá příčka mu podle vlastních slov dodala novou chuť do závodění.

Radomír Šimůnek (vpravo) a Belgičan Kevin Pauwels
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yorick Jansens

"Ta první desítka se určitě počítá. V těchto podmínkách je to strašně těžké; na člověka padala voda a tělo rychle chřadne. Jsem rád, že už mám ten závod za sebou a že to vyšlo do těch deseti," řekl Šimůnek. Závod se jel za velmi nepříznivého počasí v dešti a při studeném větru.

"První dvě kola to bylo dobré, pak mi trošku prásklo, ale poslední dvě kola už jsem zase chytal takový ten druhý dech. Pád tam žádný nebyl, což je u mě vcelku zvláštní. Člověk držel jako beran a místy jsem ze sebe vydával naprosté maximum. Bylo to dobré MS," pochvaloval si Šimůnek.

Dobrý pocit mohl mít i díky odstupu na vítěze, který činil jen 97 vteřin. "Na začátku jsem se tam z třetí řady na startu krásně protáhl a byl jsem tam. Je to ale MS a jezdí se tady ještě o něco rychleji než normálně na závodech," připomněl Šimůnek.

Je nám líto, video expirovalo.
Šimůnek dojel na MS cyklokrosařů devátý, vyhrál Belgičan Van Aert

Dobrý start mu pomohl, v úvodu byl vidět na samém čele závodu. "Snažil jsem se tam bojovat od začátku, ale ty mlaďasové jeli ještě o tři čtyři kilometry rychleji, než bych potřeboval já. Počítal jsem s tím, několikrát už jsem to MS jel, takže jsem věděl, do čeho jdu," pousmál se Šimůnek.

Ví však, že dobrý závod lze zajet, i když už nestačí "mladým puškám" v počátečním tempu. "Ten začátek byl hrozně rychlý, jak to mlaďasové nakopli, ale když se podíváte na Svena Nyse, tak ten jezdí ekonomičtěji, ale potom tam na konci je. Všechno to jde, všechno je to v silách, aby to člověk zvládl," domnívá se Šimůnek s odkazem na devětatřicetiletého veterána.

Výsledek z MS bude vzpruha do další práce

Poslední dvě sezony neměl dobré, brzdilo ho špatné léto a od toho se vše odvíjelo. "Vždy mi našli nějakou bakterii, nějaký virus, takže jsem třeba vypustil měsíc a půl a to je hrozně znát. Jsem rád, že se to teď nějak stabilizovalo a člověk kouká zase před sebe. Mám teď ještě tři týdny závodění, pak si v klidu orazím, v létě uděláme spoustu práce a těším se na další výzvy a na další sezonu," prohlásil Šimůnek.

Probíhající sezona pro něho byla zlomová. Tušil, že když neuspěje, bude to špatné. "Bylo by to třetí sezonu po sobě. Věděl jsem, že dál to už asi potom nepůjde. Teď vím, že do té desítky patřím a mohu se tam pohybovat. Musím vylepšit Světové poháry, protože ty byly strašné. Na druhou stranu - závody v Belgii až tak špatné nebyly. Musím tvrdě pracovat v létě a posunout to zase o stupínek dál," plánoval odhodlaně.

A věří, že i ve svém věku může být ještě lepší. "Určitě to možné je. Je spousta možností. Třeba jak tvrdě pracuje Zdenda Štybar. Člověk se pořád může zlepšovat. Máme teď nějaké vize do příštích let, je to jen o tvrdé práci, o ničem jiném," zdůraznil Šimůnek.

Ještě předtím však musí vyřešit svou budoucnost. "Během deseti dnů bych chtěl mít jasno. Mám nějaké nabídky, chci na to v klidu kouknout, probrat to s manželkou a pak se sám rozhodnu. Mám ještě velkou chuť pokračovat dál. Výhledově mě to táhne domů, ale teď ještě mám chuť něco dokázat," uzavřel Šimůnek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články