Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Simon Yates získal etapu i vedení. Skvěle mu pomohl Kreuziger

Pokud se v závěrečné etapě nestane nic mimořádného, závod Paříž-Nice vyhraje Simon Yates. Pětadvacetiletý jezdec týmu Mitchelton-Scott zvládl sedmou etapu nejrychleji a posunul se do průběžného vedení. Mladému Britovi v závěrečném stoupání velmi pomohl Roman Kreuziger, který sám dojel čtrnáctý.

Simon Yates
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Říká se mu Závod za sluncem, slunečních paprsků si však cyklisté v sedmé etapě Paříž-Nice příliš neužili. Za chladného a deštivého počasí vyrazil do klíčového dne celého závodu už velmi hubený peloton, v němž nebyl například trápící se Dan Martin, který patřil před startem podniku k papírovým favoritům.

Etapa vrcholila ve stoupání na Valdeblore La Colmiane, jehož vrchol leží ve výšce 1500 metrů nad mořem. Sklon nad šesti procenty, délka více než šestnáct kilometrů – nic příjemného na stále ještě začátek silniční sezony. Probíhal postupný proces eliminace, který velmi brzy překvapivě nevydržel v posledních dnech velmi silný Esteban Chaves.

Byla tu bratrská dvojice Izagirrů, pro něž se obětoval Antonio Nibali. Vždy poblíž špici se nacházely bleděmodré dresy stáje Astana a jeden žlutý, který vezl Luis Léon Sánchez. Nenápadně se v čelní skupině pohyboval i bílý trikot nejlepšího jezdce do pětadvaceti let a zároveň třetího muže průběžného pořadí Marca Solera.

V pošmourné mlze začal 6,5 kilometru pod vrcholem tahat tempo Roman Kreuziger, který už po odpadnutí Chavese pracoval pouze pro Simona Yatese. Jeho zrychlení okamžitě začalo dělat problémy Sánchezovi, který po pár stovkách metrů vypadl z čelní skupiny a jeho vedení bylo ve vážném ohrožení. Kreuziger neustával a trhal naděje dalších vrchařů...

...aby po dvou kilometrech vystartoval zpoza jeho kola Yates spolu s Jonem Izagirrem. Do cíle zbývaly poslední čtyři kilometry a mladý Brit byl znovu jako v minulé etapě v ofenzivě. Za nimi vrcholila bitva o celkové vítězství. Julian Alaphilippe se potřeboval udržet Marca Solera a žlutý dres by byl jeho. Avšak dva kilometry pod vrcholem Francouzi došlo.

Soler se však také v závěru nedokázal držet tempa nejlepších a jeho vidina celkového vítězství vybledla. Zatímco dojížděl poslední metry, Yates se už mohl plácat v cíli do prsou – i díky velké Kreuzigerově pomoci vyhrál cennou etapu. Za ním dojel Dylan Theuns následovaný Izagirrem a začala práce pro oficiální časoměřiče. Ti po chvíli potvrdili, že Yates nyní vede celý závod o jedenáct vteřin před Izagirrem.

Moment útoku Simona Yatese:

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 7. etapa (175 km):

1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 5:02:54, 2. Teuns (Belg./BMC), 3. I. Izagirre oba -8, 4. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 5. Wellens (Belg./Lotto Soudal) oba -13, 6. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -20, ...14. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -1:36.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates 27:29:02, 2. I. Izagirre -11, 3. G. Izagirre -12, 4. Wellens -13, 5. Teuns -27, 6. Soler (Šp./Movistar) -37, ...13. Kreuziger -2:30. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články