Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sezona cyklokrosařů vrcholí na MS, medaili chce Štybar i Ťoupalík

Hoogerheide (Nizozemsko) – Se Zdeňkem Štybarem a juniorem Adamem Ťoupalíkem jako hlavními nadějemi na medaili vyrukuje česká výprava cyklokrosařů na mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide. Štybar, pro něhož je cyklokros již pouze doplňkovou disciplínou, bude usilovat o třetí titul světového šampiona. Přímé přenosy z MS sledujte v sobotu i v neděli na ČT sport nebo na našem webu.

Cyklokros
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Do Hoogerheide se cyklokrosová elita sjela po pěti letech a podruhé v historii. A Štybar, který žije v nedalekém Essenu v Belgii, si to nechtěl nechat ujít.

Od první chvíle, co si zkusil trať, je v dobrém rozpoložení. "Světové šampionáty jsou vždy něčím speciálním a v minulosti jsem se díky nim proslavil," uvedl člen elitního silničního týmu Omega Pharma-Quick Step, jenž triumfoval v letech 2010 a 2011.

Adeptů na vítězství je více a hlavního favorita je třeba hledat jinde. "Tím absolutním je Sven Nys," vyzdvihl Štybar obhájce titulu z Belgie. "Za ním pak Lars van der Haar a možná Francis Mourey. Může překvapit Niels Albert, tím, že na něj není žádný tlak. Všichni ví, že může mít dobrý den a nikdo na něj mít nebude. Předpokládám, že bude mít hodně dobrý závod i Martin Bína," doplnil Štybar.

S Bínou již probíral možnou spolupráci českého týmu. "Říkal jsem mu, že se bude stoprocentně nějaký Belgičan snažit odjet hned v prvním nebo druhém kole. Nesmíme po sobě jen koukat, ale hned jet po něm, ať to stojí mě, nebo jeho nějakou sílu a energii. Pokud někdo z Belgičanů odjede o 30 vteřin, tak už ho pak nikdy neuvidíme," prohlásil Štybar.

Teprve dvaadvacetiletý Van der Haar má ve sbírce dvě zlata v kategorii jezdců do 23 let (2011 a 2012), v této sezoně ovládl Světový pohár. "Jsem doma a po té sezoně patřím k favoritům. Ale mým hlavním cílem je dostat se na pódium," prohlásil domácí závodník.

Zaútočit na svůj třetí titul chce Nys. "Lepší přípravu už jsem mít nemohl," prohlásil po soustředění na Mallorce pro deník Het Nieuwsblad. "Tahle práce se vyplácí. Když jste jako já už starší, musíte hodně tvrdě makat, aby se vám podařilo takový výsledek obhájit. A trať v Hoogerheide může být docela ošidná," uvedl sedmatřicetiletý Belgičan.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Bambula ke startu Štybara na MS cyklokrosařů

Reprezentační trenér Stanislav Bambula touží před šampionátem po medaili. "Ta je vždy ceněná. A je to jako obvykle taková má hranice spokojenosti," řekl. Dobrý výsledek podle něj může v neděli v elitní kategorii zajet nejen Štybar. "Naposledy předvedl perfektní výkon Radek Šimůnek (na Světovém poháru v Nommay). A určitě do toho může promluvit i Martin Bína," uvedl Bambula.

K velkým medailovým adeptům patří Ťoupalík, který jako první český junior vyhrál Světový pohár. Před rokem v Louisville získal bronz a postaral se o jedinou medaili české výpravy. Hlavním soupeřem mu asi bude Belgičan Yannick Peeters. "Belgičané hodně spolupracují, o to bude těžší je porazit," tuší Ťoupalík.

Mezi ženami obhajuje zlato všestranná Nizozemka Marianne Vosová, která loni zvítězila popáté za sebou a celkově již pošesté. "Mám za sebou dobrou sezonu, tak věřím, že se mi to podaří potvrdit i tady," prohlásila Vosová, kterou by asi nejvíce měla na trati prohnat vítězka Světového poháru Katie Comptonová z USA. "Když se dobře vyspí Pavla Havlíková, tak tahle trať je pro ni dobrá," uvedl trenér Bambula.

V kategorii jezdců do 23 let jsou české vyhlídky velkou neznámou. "Michael Boroš má výbornou formu, Vojta Nipl ji ladí, ale překvapit můžou i Skála, Lasák a Paprstka," vypočítal Bambula.

Program MS v cyklokrosu v Hoogerheide:

Sobota 1. února:

11:00 junioři (Kunt, Lehký, Matějček, Ťoupalík, Šírek),
15:00 ženy (Havlíková, Kukulová, Mikulášková).

Neděle 2. února:

11:00 jezdci do 23 let (Boroš, Lasák, Nipl, Paprstka, Skála),
15:00 muži elite (Bambula, Bína, Kyzivát, Petruš, Šimůnek, Štybar).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články