Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Senko, makuri, oikomi? Vzpomínky na Japonsko. Teď čeká Bábka MS. Jedu tam bojovat, hlásí

Dva jiné světy. Japonský a "západní". Řeč je o keirinu – dráhařské disciplíně, ve které asi nejvíce záleží na taktice. Z kontaktního "bojového" sportu v Japonsku se vyvinul mistrovský závod, který zvedá diváky ze sedadel. Tomáš Bábek oba světy dobře zná. Řinčení železných kol s ocelovými ráfky i supermoderní stroje na evropských oválech. Předdefinované taktiky i operativní změny ve zlomcích vteřiny. Chránič na chrániči, loket na loket.

Tomáš Bábek
zdroj: ČTK/EFE

Senko, makuri, oikomi. To jsou tři taktiky, podle kterých se v Japonsku jezdí. Striktně a otevřeně. "Už den před závodem musím říct taktiku. Podle toho se vypíšou kurzy, podle toho se závodníci rozhodnou, jak za mnou pojedou. A v závodě pak musím tu taktiku dodržet. Pokud bych ji dlouhodobě nedodržoval, mám velký problém," popisoval v pořadu Téma pro hosty specifika japonské verze keirinu mistr Evropy z roku 2016 Bábek.

V zemi vycházejícího slunce si zažil své. Pobýval ve spartánských podmínkách a dlouho se seznamoval s jinou kulturou a stylem života i závodění. Žádné vyleštěné ovály a karbonové speciály.

Tady se jezdí na železe. Na delších drahách a v devíti.

"Většinou se utvoří tři týmy," popisoval Bábek. "Většinou jsem jel senko, takovou nejjistější taktiku. Minimálně 400 metrů do cíle musím být na špici a postupně rozjíždět tempo a udržet to až do cíle. Ti, co jedou za mnou, mají makuri – 300 metrů do cíle pustí plný plyn. Anebo oikomi, to jsou úplně ti největší magoři. Ti to tam pošlou na posledních sto metrech, kde je zrovna místo – ti, kteří jsou obrnění a mají největší chrániče. Takovou taktiku jsem moc často nejezdil," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Ve vysokých rychlostech nejsou pády žádnou výjimkou. Také Bábek si také nebral servítky a někdy se mu podařilo (omylem) položit soupeře na trať. "Je to tam kontaktní nebo bojový sport. Tak se to nazývá. Povoleno je téměř všechno. Pokud někoho shodíte, je za to diskvalifikace, ale většinou to závodníci dokážou ustát."

Nezbytností jsou pro některé domácí závodníky chrániče. „Podle toho se dá odhadnout taktika. Když je objíždím, vidím, že ti, co je mají, budou dělat potíže,“ usmíval se při vyprávění Bábek.

Zkušenosti k nezaplacení. Teď ho ale čeká úplně jiná píseň. Bronzový v keirinu z mistrovství světa před dvěma lety musel kvůli zlomené klíční kosti vynechat minulý šampionát. O to větší motivaci má pro ten nadcházející v Polsku.

"Očekávání jsou nejhorší," řekl v nadsázce Bábek. "Jedu tam bojovat, abych zase přivezl nějaké medaile. Jedu to tam rozbít, ale neočekávám od toho nic. Doufám, že to vyjde, ale očekávání zbytečně svazují nohy," podtrhl nadšený a úspěšný český dráhař.

Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. MS v dráhové cyklistice je na programu od 27. února do 3. března a Bábkův keirin se pojede druhý den šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články