Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Šance na Tour je opravdu velká, prozradil Štybar. Na potvrzení si ale počká

K Romanu Kreuzigerovi, který už má start na Tour de France potvrzený, by se mělo velice brzy připojit další české jméno. Blízko třetímu startu v kariéře na slavném závodě je Zdeněk Štybar. Jeho účast ještě není oficiálně potvrzená, třiatřicetiletý jezdec přední stáje Deceuninck-QuickStep se ale na účast připravuje.

Kvůli pandemii koronaviru odložený 107. ročník "Staré dámy" začne v sobotu 29. srpna v Nice. A Štybar by měl být u toho, pokud nenastanou neočekávané okolnosti, přestože původně se startem na Tour v této sezoně nepočítal. Svou roli ale podle všeho sehrály i těžké karamboly, které potkaly v poslední době jeho týmové spolujezdce Fabia Jakobsena a Remca Evenepoela.

"Sám jsem si přál, aby to bylo oznámeno už dnes, ale oficiálně to bude potvrzeno bohužel až ve středu. Myslím si však, že mám velkou šanci letošní Tour jet. Samozřejmě pokud zítra nelehnu na mistrovství republiky nebo se někde nenakazím covidem-19. Pak je ta šance opravdu velká. A já doufám, že pojedu, je to nejdůležitější akce roku," prohlásil Štybar.

Pokud nedojde na poslední chvíli na zásah vyšší moci, může se během třítýdenního podniku těšit na řadu odlišných úloh. "Nepočítal jsem s účastí, nakonec by těch rolí ale mohlo být hodně. Když budu v nominaci, budu pomáhat Samovi Bennettovi v hromadných dojezdech, také se budu snažit pomoci Julianovi Alaphilippeovi, aby vyhrál zase nějaké další etapy. A mé osobní ambice? Pokud jedete na kterýkoliv etapák, šance je vždy. Určitě se budu chtít pokusit vyhrát některou z etap," uvedl Štybar.

Cyklisté prožívají mimořádně náročnou sezonu, přestože v nohách mají závodních dnů prozatím jen poskrovnu. Závodní kalendář a tím také jejich dlouhodobé plány vzaly během koronavirové krize za své. Teď před sebou mají naopak velmi nahuštěný program. A stejně jako jejich týmy musejí v řadě věcí narychlo improvizovat.

"Já byl vždycky zvyklý si všechno naplánovat hodně dopředu; na tři měsíce, na půl roku, ideálně i celou sezonu. Teď se to mění z týdne na týden. Když oznámili, že San Remo se pojede jen v šesti, mě napadlo, že budu sedmý, který zůstane doma. Takže už jsem řešil, že pojedu do Česka a budu se připravovat tam, pak jsem ale zůstal a závod jel," připomněl Štybar. "Těch změn je hodně. A není to jednoduché," dodal.

Štybar si už nejslavnější etapový závod světa vyzkoušel v letech 2015 a 2017. Hned při premiérové účasti na Tour dosáhl i na etapový triumf. Celkově by šlo již o osmý start bývalého trojnásobného mistra světa v cyklokrosu na některé z Grand Tours. Před dvěma lety startoval Štybar na Giru d'Italia, čtyřikrát už jel Vueltu (2012, 2013, 2016 a 2019).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články