Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Šampiona z Tour Evanse v Austrálii vítalo 30 tisíc lidí

Melbourne - V australském městě Melbourne se dnes na chvíli zastavil život. Na třicet tisíc lidí totiž přišlo přivítat svého prvního vítěze nejprestižnějšího cyklistického závodu Tour de France. Dojatý Cadel Evans, oblečený ve vytouženém žlutém trikotu, který si před třemi týdny oblékl v Paříži, přijel na náměstí Federace po triumfální pár set metrů dlouhé jízdě symbolicky na kole. Po krátké zastávce doma odletí v sobotu do USA a bude se připravovat na etapový závod v Coloradu.

"Je to ohromující, ale i to je slabé slovo," prohlásil Evans před jásajícím davem, který byl rovněž naladěný do žluté barvy a mával svému hrdinovi fotkami, děkovnými cedulemi a balónky. "Opravdu fantastické, nešli jste do práce a do školy, co?" ptal se čtyřiatřicetiletý jezdec, který vyhrál slavnou Tour nejen jako první Australan v historii, ale i jako třetí cyklista, který není z Evropy.

Do své rodné země během sezony nejezdí a žije ve Švýcarsku. Ale vzhledem k nadšení, které svým triumfem na Tour vyvolal, se mistr světa z roku 2009 rozhodl pro výjimku. Na obřím plátně se promítaly vzpomínky na klíčovou časovku v předposlední den závodu, kterou jasně ovládl před lucemburskými bratry Schleckovými.

V Austrálii debatují, co po Evansovi pojmenují

Prostřednictvím videokonference mu popřála premiérka Julia Gillardová a na místě i starosta Melbourne Robert Doyle. "Tolik lidí jsem jaktěživ na Federálním náměstí neviděl. Odhaduju to na 30 000," prohlásil Doyle. Politici v Austrálii živě debatují, co by po Evansovi pojmenovali, jestli most nebo cyklostezku v jeho domovském Barwon Heads.

Velkolepé oslavy si užíval také s manželkou, matkou i babičkou. "Bylo krásné si s každým potřást rukou a rozdat autogramy, ale další Tour je už za jedenáct měsíců, takže musím zpátky do práce," loučil se Evans. "Život se mi po vítězství změnil, ale něco zůstalo při starém. Třeba když šlapu do kopce, tak to pořád bolí," dodal.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články