Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sagane, mlč! Cyklisté se připravují na Peklo severu

Pro někoho je vrcholem roku Tour de France, pro jiné se sezona točí kolem Paříž–Roubaix. Slavný závod po dlažebních kostkách startuje již o tomto víkendu a nervozita houstne. Peter Sagan si stěžuje na neschopnost vypořádat se s dominancí Quick-Stepu, na což mu legendární Tom Boonen odpovídá, že by měl raději mlčet. V tichosti se mezitím připravuje Zdeněk Štybar. Přímý přenos kompletního závodu sledujte v neděli již od 10:55 na webu ctsport.cz.

Peter Sagan se spolu s Danielem Ossem připravuje na Paříž-Roubaix
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Když o minulém víkendu utichly boje ve Flandrech a fanoušci znavení litry piva a kilogramy hranolek odjeli domů, mohly vypuknout poměrně ostré výměny názorů. "Když se ostatní neprobudí, bude to dopadat takhle," byl po skončení závodu Kolem Flander nespokojený Peter Sagan. Na co narážel? Na sílu rivalů z Quick-Stepu, která ostatním svazuje nohy.

Když totiž z první skupiny pětadvacet kilometrů před cílem v Oudenaarde – kousek před posledním průjezdem hellingeny Oude Kwaremont a Paterberg – odjel v modrém dresu jedoucí Niki Terpstra, bylo okamžitě zřetelné, že tento nástup sehraje klíčovou roli. Ostatní jezdci dlouho nemohli najít společnou řeč a často se obraceli právě na Sagana.

Slovenský mistr světa je tak ve složité situaci. Díky své síle a reputaci se na něj ostatní obracejí a čekají, co předvede. Pokud by se však Sagan sám pustil do stahování Terpstry, i pokud by byl úspěšný, sám by se vyčerpal a zničil vlastní šance. Navíc by okamžitě nastoupil jiný z jezdců na jaře nesmírně silného Quick-Stepu.

Sagan tak skončil závod frustrovaný. "Není tady žádná vůle bojovat proti Quick-Stepu. Pracují proti mně a nechtějí kooperovat, takže si jezdci z Quick-Stepu mohou dělat, co chtějí," líčil reportérům po skončení závodu. Jako by pykal za to, že jeho kolegové z Bory-hansgrohe zkrátka tak kvalitní, snad jen s výjimkou Daniela Osse, nejsou. 

Co jeho fanoušci považují za střízlivé shrnutí situace, jiní odmítají. Tom Boonen, který je velkou legendou Quick-Stepu, v současnosti však zastává poradcovskou roli v Lotto-Soudal, už svého někdejšího soupeře označil za uplakánka. "Sám se pořád za někým veze. Je to od něj pokrytecké, měl by mlčet," vzkázal Saganovi. Ten mu již smířlivě odpověděl na twitteru.

Převládne kolektivní síla Quick-Stepu?

Zatímco mezi dvěma obrovskými postavami cyklistiky probíhá výměna názorů, velkou rychlostí se přibližuje další z vrcholů sezony. Na silnicích a pavé úsecích mezi Compiegne a Roubaix (závod dávno nezačíná v hlavním francouzském městě) se bude soupeřit o jednu z nejprestižnějších trofejí: dlažební kostku.

Na třetí Monument sezony si brousí zuby velké pole favoritů. Všechny oči budou znovu na Quick-Stepu, jehož nominovaná sedmička je znovu nesmírně silná. Zrovna u svěřenců trenéra Wilfrieda Peeterse se ale před Roubaix vznáší malinký otazník. Bude Quick-Stepu znovu sloužit taktika více lídrů, nebo se pojede hlavně na Philippa Gilberta?

Pětatřicetiletý Gilbert oznámil před sezonou svůj útok na kompletní pětici Monumentů – v Sanremu mu jeho záměr nevyšel a jediným dalším závodem, který mu ze slavné pětice chybí ve sbírce, je právě Roubaix. S jedním lídrem šel Quick-Step do závodu už před rokem, kdy se loučil Tom Boonen, a tato taktika úspěch neslavila.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvakrát druhý Štybar si chce v Roubaix konečně vyjet dlažební kostku

Jinak se do bojů vydá flanderský vítěz Terpstra (jinak jeden ze čtyř závodníků ve startovním poli, kteří už Roubaix dokázali vyhrát), stále se zlepšující Yves Lampaert, nadějný Florian Sénechal či Zdeněk Štybar. V dosavadní sezoně má český mistr výtečnou formu, dosud ji však nedokázal přetavit v jeden skvostný výsledek. Že by jeho čas přišel nyní?

"Dvakrát jsem byl velmi blízko. Doufám, že jestli se znovu dostanu až na velodrom, tak že to dokážu proměnit: buď ve sprintu, nebo sóloúnikem. V týmu nemůže být lepší nálada. Všichni jsou v dobré kondici a mají velkou motivaci," líčí v posledních dnech před startem poslední jarní klasiky Štybar.

Plány se jezdcům v modrém bude znovu snažit překazit Sagan, jeho minusy jsou ale zřejmé. V pokročilých fázích závodu bude moci počítat s pomocí jen Osse, zbytek jeho kolegů takové kvality na kostkách nemá. Podobné problémy zřejmě mít nebude loňský vítěz Greg van Avermaet, jemuž sekundují Stefan Küng a Jürgen Roelandts.

Greg Van Avermaet
zdroj: ČTK/BELGA autor: ERIC LALMAND

Dokáže Van Avermaet obhájit?

V posledních dvou letech bezmála neporazitelný Belgičan letos tak skvostných úspěchů nedosahuje. Neuspěl na Omloopu Het Nieuwsblad, Strade Bianche ani o víkendu ve Flandrech, kde sice páté místo nebylo žádným propadákem, pro jezdce Van Avermaetova formátu však i takové umístění muselo být zklamáním.

Forma tam zcela jistě je, chybí špičkové výsledky. "Je to vážně speciální být na Paříž-Roubaix jako obhájce vítězství. Cítím se dobře a ve formě po celou dobu klasik, ale zatím to ani jednou nedopadlo. Roubaix je ale úplně jiný závod než belgické klasiky," líčí před startem. Úspěšnou obhajobu naposledy dokázal před deseti lety předvést Boonen.

Svého favorita mají i francouzští fanoušci. Arnaud Démare už dávno není jen sprinterem a loni dokázal vyhrát spurt o šestou příčku. Pokud na velodrom v Roubaix dojede pohromady skupina s jezdcem stáje Groupama-FDJ, bude Démare velkým favoritem. Ví to i šéf jeho týmu Marc Madiot. "Jsme připraveni," podotkl dvojnásobný vítěz na svém blogu.

Belgičtí příznivci Sepa Vanmarcka budou zase doufat, že jejich favorit prolomí konečně svou smůlu. Přízvisko "nikdy nevyhrává" pronásleduje už dlouho – vždy jako by byl blízko, pak ale zasáhne defekt nebo nějaká další závodnická pohroma. V letošní sezoně Vanmarckovo prokletí pokračuje, záblesky velké formy ale předvádí v každém závodě.

Na start se postaví i zbývající dva stále aktivní vítězové. Od veterána Mathewa Haymanase po nevýrazných výkonech mnohé nečeká, podobně je na tom i John Degenkolb. Německý závodník zářil v roce 2015, po málem tragické nehodě na začátku roku 2016 se ale stále nedokázal na dřívější úroveň dostat. Do Roubaix vyráží po boku nadějného Jaspera Stuyvena.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články