Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sagan si otevřel účet. Vyhrál etapu v Colmaru

Peter Sagan vyhrál svou první etapu na letošní Tour de France. Trojnásobný mistr světa zvládl ve městě Colmar sprint proti Woutu van Aertovi a Matteu Trentinovi. Ve žlutém dresu zůstává Julian Alaphilippe. Na padesátém místě ve stejné skupině jako Sagan dojel Roman Kreuziger.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Sagan byl hlavním adeptem na vítězství. Situaci zvládl výborně pozičně a v závěru předvedl největší rychlost. Marně jej stíhal Wout van Aert a Matteo Trentin, neúspěchem skončila také aktivita stáje Sunweb jedoucí na Michaela Matthewse. Ve žlutém dresu pokračuje Julian Alaphilippe, jeho náskok se ale smrskl na 14 vteřin na Van Aerta.

"Moji kolegové odvedli skvělou práci a já konečně zvítězil. Celý den jsme vše kontrolovali a tohle je výsledek," říkal Sagan v cíli. "Udělal jsem, co bylo v mých silách. Kdybych zase neuspěl, všichni by se ptali, co se mnou je," dodal trojnásobný světový šampion, který veze klasicky zelený dres.

Jak etapa probíhala?

Velkým příběhem letošní Tour je francouzské držení žlutého dresu zásluhou Juliana Alaphilippa. Severní soused Francie má sice k vedení ve slavném závodě daleko, i belgičtí cyklisté však zatím dělají dobré jméno. Tim Wellens má na zádech vrchařský trikot a body do klasifikace se vydal sbírat i v páté etapě.

Jezdec ze stáje Lotto-Soudal zvítězil na většině ze čtyř prémií a má nyní jistotu, že bude v puntíkovaném i po následující šesté etapě na La Planche des Belles Filles. K etapovému vítězství mu to však nepomohlo. Wellense a jeho tři kolegy z úniku peloton chytil ještě daleko před finišem v Colmaru.

Jelikož i stoupání Cote des Cinq Chateaux projela pospolu větší skupina, nastal čas na sprint zúženého okruhu závodníků. V něm nescházel Peter Sagan ani dva typově podobní cyklisté: Michael Matthews a Matteo Trentin. Jenže na Sagana ani jede z nich neměl. Nejblíže se slovenské hvězdě dostali Wout van Aert a právě Trentin.

Tour de France - 5. etapa (Saint-Dié-des-Vosges - Colmar, 175,5 km):

1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:02:33, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 4. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 5. Van Avermaet (Belg./CCC), 6. Simon (Fr./Cofidis), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. Politt (Něm./Kaťuša-Alpecin), 9. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 10. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step), ...50. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 18:44:12, 2. Van Aert -14, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma), 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) oba -25, 5. Matthews, 6. Bernal (Kol./Ineos) oba -40, 7. Thomas (Brit./Ineos) -45, 8. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -46, 9. Sagan -50, 10. Van Avermaet -51, ...33. Kreuziger -1:19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články