Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Sagan opět druhý. Tentokrát byl silnější Van Avermaet

Rodez - Greg Van Avermaet zvítězil ve třinácté etapě Tour de France, když v závěrečném kopcovitém sprintu měl více sil než znovu druhý Peter Sagan. Pro Slováka jde o čtvrté druhé místo v letošním ročníku. Na třetím místě dojel Jan Bakelants. V celkovém pořadí se nic nemění.

Greg Van Avermaet
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Jeden z nejvíce aktivních mužů v závodu Thomas de Gendt zkusil ve třinácté etapě štěstí v úniku, spolu s ním se v něm ocitl například i Wilco Kelderman či Alexandre Geniez, který se pohyboval po svých takřka "domácích" silnicích - vyrůstal a studoval totiž v místech, kudy etapa projížděla. Uprchlíci měli mít podle předpokladů velkou šanci, dobře to ale věděly i týmy v hlavním poli, a tak si skupinu na čele nenechávaly příliš odjet.

Únik přežil tři kategorizované vrchařské prémie a najížděl do posledních dvaceti kilometrů s náskokem lehce nad jednu a půl minuty - o trochu více měl Nathan Haas, který se pokusil nastoupit. To už ale na čele pelotonu pracovali například závodníci australské Oricy či německého Giant-Alpecin. V závěru čekal závodníky sprint do prudkého kopce, a tak třeba právě Michael Matthews či John Degenkolb doufali ve své šance. Totéž platilo pro Petera Sagana v barvách Tinkoff-Saxo.

Pořád se jim ale nedařilo pořádně přiblížit a rozestup šel dolů jen po vteřinkách. Uprchlíci mezi sebou nastupovali a vyvíjeli maximální snahu, aby se jejich aktivita zúročila - v nájezdu do závěrečných deseti kilometrů měli stále zhruba padesát vteřin k dobru. Finální klapka jejich pokusu ale padla v závěrečném až 10% výstupu.

Přes uprchlíky se přehnal Alexis Vuillermoz, Greg Van Avermaet a Peter Sagan. Nejvíce sil na prudkém výstupu nakonec ukázal jezdec BMC Van Avermaet - už už to vypadalo, že se Sagan přes něj na posledních metrech dostane, nakonec se to ale slovenské hvězdě nepodařilo. Na třetím místě dojel s menším odstupem Jan Bakelants.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 13. etapa: Muret - Rodez (198,5 km):

1. Van Avermaet (Belg./BMC) 4:43:42, 2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) stejný čas, 3. Bakelants (Belg./AG2R) -3, 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Martens (Něm./LottoNL), 6. Froome (Brit./Sky), 7. Nibali (It./Astana), 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 9. Valverde (Šp./Movistar), 10. Van Garderen (USA/BMC) všichni -7, ...15. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -17, 55. Bárta (ČR/Bora-Argon) -1:58, 67. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -2:19, 115. König (ČR/Sky) -8:54.

Průběžné pořadí: 1. Froome 51:34:21, 2. Van Garderen -2:52, 3. Quintana (Kol./Movistar) -3:09, 4. Valverde -3:58, 5. Thomas (Brit./Sky) -4:03, 6. Contador -4:04, 7. Gesink (Niz./LottoNL) -5:32, 8. Gallopin (Fr./Lotto) -7:32, 9. Nibali -7:47, 10. Mollema (Niz./Trek) -8:02, ...23. Kreuziger -35:31, 39. Bárta -55:31, 61. Štybar -1:18:47, 87. König -1:33:47.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články