Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Sáblíková skončila po dramatickém pádu na MS předčasně

Ponferrada (Španělsko) – Pro Martinu Sáblíkovou skončil závod s hromadným startem na mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě krátce před koncem druhého ze sedmi okruhů. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení a dvanáctá žena z úterní časovky se zapletla do ošklivého pádu mnoha závodnic při sjezdu z vrcholu Mirador. 

"Moc mě to mrzí, je to hrozná škoda, protože na kole jsem se cítila dobře. Cítím se naštvaně a polámaně, jsem obražená a odřená, ale bude to dobré," uvedla Sáblíková. Silniční závod nedokončila ani před dvěma lety v nizozemském Limburgu, kde byl rovněž na vině hromadný pád. Titul získala dvaadvacetiletá všestranná Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, která sbírá úspěchy i na horských kolech a v cyklokrosu.

Peloton, který čítal 134 žen, jel do kritické chvíle prakticky celý pohromadě. Po téměř 34 kilometrech došlo k pádu v popředí pole a další závodnice neměly možnost dost rychle zareagovat a vyhnout se. Sáblíková byla jednou z cyklistek, které se snažily rovnou směrovat kolo mimo silnici, aby se vyhnula ležícím soupeřkám.

Martina Sáblíková:

Martina Sáblíková"Najednou jsem slyšela, jak někdo vpředu křičí. Viděla jsem ležet nějaké holky a už to nešlo dobrzdit. Ani nevím, jak jsem spadla, skoro nic si nepamatuju. Vybavuju si až chvíli, když jsem se z toho tak nějak probrala a otřepala. Letěla jsem na silnici, ne do škarpy, jako některé jiné závodnice. Jsem sedřená, bolí mě hrozně bok a holeň. Snad to nebude nic vážného, zlomeného bych nic mít neměla. Jsem ráda, že to nedopadlo tak hrozně, protože když jsem viděla holky na nosítkách, s nimi to bylo horší."

Přesto skončila na silnici, bez pomoci zdravotníků se sice postavila na nohy, ale otřesená už znovu na kolo nenasedla. "Je zklamaná. Věřila si, okruh jí hodně seděl. A po tom, co se Nikole Noskové mezi juniorkami povedlo skvělé umístění, byl celý tým nažhavený. Viděli jsme, že to jde," řekl reprezentační trenér Tomáš Konečný s odkazem na čtvrtou příčku Noskové.

"Martina šla na start s tím, že na to má. Jela pěkně schovaná, co jsme si řekli, plnila. Ale cyklistika je někdy loterie, je o štěstí." Podle prvních informací vyvázla rychlobruslařská šampionka z pádu "jen" s mnoha odřeninami a naraženým bokem. "Nevylučuju, že to může být něco horšího, ale doufám, že jde jen o odřeniny. Snad není nic zlomeného," uvedl Konečný.

Hlavní favoritky včetně obhájkyně zlata Marianne Vosové z Nizozemska v závodě pokračovaly. Do žádných velkých akcí se však nepouštěly, a tak se rozhodovalo až v závěru poté, co na posledním okruhu zkropil občas peloton déšť. Pět kilometrů před cílem se utrhlo ve stoupání kvarteto Vosová, Emma Johanssonová (Švédsko), Elizabeth Armitsteadová (Británie) a Elisa Longová Borghiniová (Itálie).

Zdálo se, že pouze jedna žena z této skupiny odjede bez medaile, ale nakonec bylo vše jinak. Nikomu z čtveřice se více než kilometr před cílem nechtělo do nástupu a závěr natolik protaktizovaly, že je dojelo dalších 11 závodnic. Medaile za vítěznou Ferrandovou-Prévotovou a stříbrnou Němkou Lisou Brennauerovou zbyla nakonec z této skupinky pouze na bronzovou Johanssonovou.

"Nebyla jsem v tom stoupání zrovna nejsilnější, ale kilometr před cílem jsme se dostaly zpátky do hry a pak už jsem jen sprintovala. V první chvíli jsem ani nevěděla, zda jsem vyhrála, ale teď už to vím a je to fantastické. Jsem moc šťastná. Něco takového jsem vůbec nečekala, i když jsem chtěla skončit v první desítce. Měla jsem podporu od toho nejlepšího týmu, holky byly připravené celý závod na to, aby mě v závěru dostaly dopředu, za což jim patří velký dík," prohlásila Ferrandová-Prévotová, která letos získala titul i na ME horských kol v kategorii do 23 let.

Vosové ve finiši brzy došly síly a uzavírala první desítku, čímž přišla o unikátní sérii. Od roku 2006 brala pokaždé medaili. Na kontě má tři zlaté (2006, 2012 a 2013) a pět stříbrných. Na stejně dlouhé trati se již ráno představili junioři. Jediný český zástupce Roman Lehký závod nedokončil. O medailích se rozhodovalo až ve spurtu, v kterém zvítězil Němec Jonas Bokeloh. 

Zdroj
ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články