Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sáblíková bez problémů zopakovala své triumfy v časovce

Žilina - Martina Sáblíková obhájila v Žilině podle očekávání domácí titul v cyklistické časovce. Celkově má osmadvacetiletá rychlobruslařská šampionka a nejúspěšnější česká cyklistka posledních let z mistrovství republiky na kole již jedenáctý triumf.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Trojnásobná olympijská vítězka z ledových oválů, která na silnici usiluje o účast na olympiádě v Riu de Janeiro, ovládla v Žilině na společném šampionátu českých a slovenských cyklistů souboj s chronometrem s velkým náskokem. Na 34 kilometrech získala na druhou Jarmilu Machačovou k dobru dvě a tři čtvrtě minuty. Třetí skončila Martina Růžičková.

Sáblíková: Neudělala jsem žádnou chybu

"Jsem moc ráda, jak to dopadlo. Vítězství mě samozřejmě těší, ale daleko větší mám radost z toho, jak se mi jelo. Neudělala jsem žádnou chybu, neměla jsem za celou dobu časovky ani náznak krize. Opravdu to bylo pocitově hodně příjemné," popsala Sáblíková.

Menší strach měla jen z retardérů, které byly v jednom místě trati, ale zvládla je dobře. "Možná jsem některé ty zatáčky mohla projet rychleji, ale celkově to bylo dobré. Trenér (Petr Novák) za mnou jel v autě a chválil mě. Mám radost, že jsem nezklamala a potvrdila roli favoritky," dodala.

Spokojená byla i s tím, že si dobře rozvrhla síly a nepřepálila tempo. "Začínalo se po rovině, pak byl kopec a říkala jsem si, abych se těmi svými těžšími převody nezahltila. Ale dopadlo to dobře. Byla jsem ráda, že jsme jely přes 30 kilometrů, protože na mistrovství světa se takhle dlouhé časovky jezdí a člověk si může aspoň otestovat, jak na tom je," vysvětlila Sáblíková, jež by v září na světovém šampionátu v Richmondu neměla chybět.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková opanovala časovku na MČR v silniční cyklistice

Před závodem byla obrovskou favoritkou a takřka jedinou aspirantkou na zlato. Nic však nepodcenila. "Rozhodně jsem si nemyslela, že to mám předem vyhrané, stát se mohlo všechno. Ale chtěla jsem ukázat, že na to mám a že jsem si mistrovství světa vyjela právem. Další holky jely také dobře, třeba Jarmila Machačová zajela výbornou časovku," ocenila Sáblíková všestrannou cyklistku a především vynikající dráhařku.

Pojede Sáblíková i silniční závod?

"Mrzí mě, že kvůli zlomené klíční kosti nemohla startovat Zuzka Neckářová. Bylo mi jí líto a doufám, že se dá brzy dohromady," doplnila Sáblíková na adresu výtečné časovkářky, která se zranila na Evropských hrách v Baku. Časovku jednotlivkyň vyhrála Sáblíková potřetí za sebou a v sobotu v silničním závodu by tak mohla zaútočit na třetí double v řadě, celkově čtvrtý. Ještě však prý není úplně stoprocentně rozhodnutá, že pojede. "Je tam jeden dost nepříjemný sjezd a dnes odpoledne půjdu okruh projet. Večer to s Petrem rozsekneme," uzavřela Sáblíková.

V kategorii juniorů zvítězil Jakub Otruba, mezi juniorkami dominovala Natálie Kerschbaummayrová, která rovněž spadá do týmu trenéra Nováka.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Žilině - časovka:

Ženy (34 km): 1. Sáblíková (Nowis Team) 45:49,0, 2. Machačová (Dukla Praha) -2:44,0, 3. Růžičková (Koga ladies protective) -5:11,7, 4. Medveďová -5:30,6, 5. Pavlendová (obě SR) -5:31,2, 6. A. Drahotová (Louny) -5:44,1.

Junioři (34 km): 1. Otruba 45:26,3, 2. Šorm (oba Mapei Merida Kaňkovský) -10,2, 3. Slavík (Loko Trutnov) -32,4.

Juniorky (17,1 km): 1. Kerschbaummayrová (Nowis Team) 25:24,5, 2. Planičková (Tufo Prostějov) -4,4, 3. Nosková (Kooperativa SG Jablonec) -17,7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články