Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Století Dynama

S Pavlem jsme zanechali velkou stopu, hodnotil Vueltu Vacek. Teď vyhlíží časovku na MS

Část cyklistické elity ve středu odstartovala mistrovství Evropy v Belgii. Mathias Vacek se však po vydařené premiéře na Vueltě soustředí na závěr sezony v podobě světového šampionátu v Curychu. Zaměřit se chce primárně na časovku, ve které právě na uplynulém závodě vybojoval druhé místo.

Mathias Vacek
zdroj: Český svaz cyklistiky

"Únava je veliká. I zkušení jezdci říkali, že náročnost a hornatost letošní Vuelty byla extrémní. V každé etapě převýšení minimálně dva tisíce výškových metrů, to je těžké přežít. Únava se sčítá, pro mé tělo to navíc bylo něco nového," řekl Vacek. Na Vueltě se blýskl druhým místem v úvodní časovce, stejného výsledku pak dosáhl ještě v sedmé etapě.

Na své první Grand Tour získal respekt soupeřů, stála ho však spoustu sil. "Upřímně jsem čekal, že to bude ještě horší, že budu mít větší krizi. Díky zkušenosti mých kolegů, kteří mi poradili, kdy zvolnit, kdy si ulevit, jsem to přečkal. Teď odpočívám a pomalu se začnu rozjíždět," uvedl dvaadvacetiletý jezdec stáje Lidl-Trek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vacek odpočívá po Vueltě a na MS vyhlíží časovku

Na rozdíl od dalšího českého účastníka Vuelty Pavla Bittnera vynechá mistrovství Evropy v Belgii, které ve středu začalo. Vacek se v závěru sezony zaměří na mistrovství světa. "Mým hlavním cílem tam bude asi časovka. Silniční závod s výrazným převýšením pojedou dost velká jména jako Tadej Pogačar, chystají se na to," řekl někdejší běžec na lyžích.

"Musím ještě zjistit, jak budu připravený, jestli tělo zregeneruje po Vueltě. Ale snad v sobě ještě dokážu síly najít. Závod samotný bude hodně těžký, velcí favorité nebudou na nic čekat. Pobavím se s trenéry a týmem, nebudu to zahazovat, ale v něm bude těžké bojovat o vyšší příčky," konstatoval Vacek.

S ME nepočítal. "Někteří účastníci Vuelty tam časovku pojedou. Já se domluvil s trenérem a týmem, že po své první Grand Tour jsem dost unavený. Nechtěl jsem jet na Evropu jen proto, abych tam byl. Je lepší si chvíli odpočinout a pak jet na sto procent na MS," uvedl rodák z Berouna.

Na Vueltě zazářil i jednadvacetiletý Bittner, který dokázal vyhrát jednu z etap, v další byl navíc druhý. "Myslím, že jsme s Pavlem zanechali velkou stopu. Van Aert teď má z Čechů nejspíš velkou noční můru… Ba ne, ale před Pavlem klobouk dolů, že vyhrál etapu. Dokázali jsme předvést špičkovou výkonnost, udělali si jméno v profipelotonu a všichni s námi budou počítat," řekl Vacek.

Může si teď dělat smělé plány pro příští rok. "Přáním každého cyklisty je start na Tour de France. Kdybych jel Giro nebo Vueltu, nebudu se zlobit ani za jedno. Ale mým snem je Tour de France," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články