Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S Froomem se znovu dělit nebudu, věří baskický smolař Landa

Možný odchod Chrise Frooma z týmu Ineos motá hlavy ředitelům cyklistických stájí. Která z nich by po čtyřnásobném vítězi Tour de France mohla sáhnout? Jako jedna z možností se jeví stáj Bahrajn-Merida, která má jak potřebné prostředky, tak bývalého Froomova spolupracovníka Roda Ellingwortha. Jenže Froomův příchod již vyloučila hvězda týmu Mikel Landa.

Mikel Landa
zdroj: ČTK/EFE autor: Roman Rios

O Froomově odchodu z Ineosu se mluví v posledním týdnu. Důvody jsou prozaické: Brit chce páté vítězství na Tour de France, čímž by se vyrovnal legendární čtveřici Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Vstoupil by do exkluzivního klubu největších cyklistů historie. Jde o ohromnou motivaci.

Jenže se jeví čím dál tím více nepravděpodobné (či přinejmenším obtížné), že by na další triumf mohl dosáhnout v barvách Ineosu. Zatímco v letech minulých to byl Froome, který převzal vedení týmu z rukou Bradleyho Wigginse - a že to nebylo poklidné předání sil -, nyní to jsou jiní, kteří po loňském Britově zranění chtějí do čela.

Froome získal žlutý dres v roce 2013 a poté mezi roky 2015 až 2017. Od té doby ale britský tým přidal další dva vítěze, Gerainta Thomase a Egana Bernala, kteří se nyní logicky cítí jako lídři. Především mladému Bernalovi je prorokována úžasná budoucnost a kolumbijský vrchař už řekl jasně, že letos na Tour nikomu domestika dělat nebude.

Stupně vítězů Tour de France 2019. Zleva Geraint Thomas, Egan Bernal a Steven Kruijswijk
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Podobné ambice má také Thomas, a tak Froome, o jehož kondici v pětatřiceti letech a po vážném zranění panují pochybnosti, nemá mnoho prostoru k manévrování. Jet ve službách Thomase či Bernala? Nemyslitelné. A závodit coby jeden z trojice lídrů? To se může velmi rychle zvrtnout, navíc Ineos už na Tour nebude dirigovat zesnulý stratég Nicolas Portal.

Proto všechny zvěsti o odchodu jinam v polovině sezony, aby Froome ještě stihl Tour de France. Jeden z týmů, který by mohl mít zájem i prostředky, je Bahrajn-Merida. Bahrajnský tým navíc v současnosti vede Rod Ellingworth, který s Froomem pracoval dlouhá léta ještě v dřívější inkarnaci Ineosu, tedy Teamu Sky.

Pokud by k takovému přesunu došlo, byla by to špatná zpráva pro Mikela Landu, s nímž se právě na Tour počítá coby s lídrem. Baskický cyklista už velmi dobře ví, jaké to je sdílet vedení týmu. A nemá dobré vzpomínky: Landa se v Astaně dělil s Fabiem Aru, ve Sky třeba právě s Froomem a v Movistaru, odkud odešel po loňské sezoně, to bylo ještě horší.

Chris Froome
zdroj: ČTK/PA

Pře s vedením Movistaru a nedůvěra mezi Landou, Nairem Quintanou či Alejandrem Valverdem byla citelná a nedávno ji dokonce ukázal i dokumentární seriál. Landa se přesunul do nového působiště s jediným záměrem: aby se už v podobné situaci nemusel nikdy ocitnout. A jak sám říká, příchodu Frooma se neobává.

"Tým už popřel, že by měl zájem. A Rod Ellinworth mi to potvrdil osobně," prozradil v rozhovoru pro web CyclingNews. "V každém případě, mým úkolem je jezdit na kole a žádné slovo v dané věci nemám. Tým mi řekl, že lídrem pro Tour jsem stále já a příprava pokračuje normálně," doplnil Landa, který v roce 2017 skončil na Tour čtvrtý pouhou vteřinu od pódia.

Zajímá se tak o jiné věci, například své zranění z loňského roku, kdy byl sražen řidičem automobilu, který z místa nehody ujel. Paradoxně právě proto mu "vhod" přišla koronavirová pauza. "Dlouhá doba bez závodů mým poraněným žebrům hodně prospěla," přiznává Landa. "Jsem zpátky skoro na 100 procentech," hlásí.

A jaký by měl být jeho program? Landa věří, že před startem Tour stihne ještě nějaké závody "na rozjezd". "Mohlo by jít o Critérium du Dauphiné," naznačil. V hledáčku je také španělská Vuelta, která letos začíná v Landově domovině, tedy Baskicku. Na programu je také výšlap na legendami opředený vrchol Arrate. 

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články