Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rus byl silnější, ale moje taktika rozhodla, hodnotí evropské zlato sprinter Čechman

Byl nejlepším sprinterm nedávno skončeného ME do 23 let. Martin Čechman se z italské Fiorenzuoli vrátil s nejcennějším kovem, byť sám přiznává, že zlato získal hlavně kvůli lepší taktice.

MS v dráhové cyklistice
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

"Je to pro mě velké povzbuzení do další práce. Zlato kouzlí úsměv na tváři, mám chuť do dalších závodů," řekl. Do Itálie odjížděl Čechman jako adept na cenné kovy. "Chtěl jsem dovézt medaili a vyšlo to nejlíp, jak mohlo. Zlatem z královské disciplíny. Jsem za něj hodně vděčný," řekl závodník, jemuž bude za týden 22 let.

Přitom cesta k úspěchu pro něj byla dosti komplikovaná. Před kvalifikací mu mechanik omylem nasadil na zadní kolo lehčí převod a jeden z možných favoritů skončil až na sedmém místě s mankem šest desetin sekundy na prvního. "To je opravdu velká ztráta. Malinko mě to dostalo psychicky," přiznal.

Ve čtvrtfinále až ve třech jízdách Čechman přemohl Antona Hohneho z Německa. V semifinále si pak ve dvou jízdách poradil s Danilem Burlakem z Ruska a ve finále i s jeho krajanem Michailem Jakovlevem ve třech jízdách. "Titul jsem získal díky taktice, výkonnostně byl ten Rus lepší než já. Kdyby na tom byl takticky líp, tak jsem neměl šanci," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Čechman před titulem na ME do 23 let přestával sám sobě věřit, ale sprint mu vyšel skvěle

Ke zlatu se odrazil tréninkem na staré betonové dráze brněnského velodromu. "Ostatní se připravují na dřevě, v halách, nemusí čelit klimatickým podmínkám. Je to úplně jiná cyklistika," prohlásil Čechman k rozdílům mezi betonovou dráhou venku a dřevěnou uvnitř.

Na pořádnou oslavu úspěchu neměl čas. "Po závodě jsme sedli do auta a jeli domů. Není doba na slavení. Hospody jsou teď stejně zavřené, ale nás hlavně čekají další závody," poukázal Čechman na mítink v Polsku a také na předpokládaný evropský šampionát dospělých v bulharském Plovdivu.

S tím souvisí i plány do nejbližší budoucnost. Příští rok má být odložená olympiáda v Tokiu, kde jediné místo pro Česko vyjel zkušený Tomáš Bábek. "On si to místo zaslouží," říká o svém starším parťákovi.

Čechmana tak čeká zřejmě dlouhá zima. "Zatím nejsou vypsány žádné Světové poháry na zimní měsíce, takže po Plovdivu mě čeká odpočinek a pak další tréninková dřina, Těším se na ni, zlato na rozloučenou s kategorií do 23 let mě hodně nakoplo a motivovalo do další práce," dodal Čechman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články