Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Roglič po triumfu na Lagos di Covadonga směřuje k obhajobě. Vueltu vede o dvě minuty

Dlouho se v pořadí držel třetí, ale bylo zřejmé, že dva jezdci před ním dříve či později odpadnou. Stalo se tak v 17. etapě letošní Vuelty, kterou Primož Roglič na Lagos di Covadonga vyhrál. Rozhodl o tom společný nástup s Eganem Bernalem 60 kilometrů před cílem. Zatímco Bernal v závěru odpadl, Roglič vydržel a etapu vyhrál o minutu a půl. Celkově vede o dvě minuty a 22 vteřin před Enricem Masem. Čtrnáctý v etapě skončil Jan Hirt.

Je nám líto, video expirovalo.
Roglič je znovu v čele španělské Vuelty

Týden jsme čekali, až se "zákopová válka" v průběžném pořadí stane válkou "otevřenou". Mělo to přijít už ve víkendových vrchařských etapách, ovšem Odd Christian Eiking jimi proplul bez zaváhání. Ukázalo se ale, že sedmnáctá etapa s dvěma výstupy Collada Llomena a především závěrečným královským výšlapem na Lagos di Covadonga už byla pro Nora příliš.

Eiking odpadal už v prvním výjezdu na Collada Llomena, a i když se ještě do skupiny dokázal vrátit, ve druhém výstupu nevydržel tempo definitivně. Bylo to ve chvíli, kdy ve skupině favoritů 60 kilometrů před cílem detonoval nástup Egana Bernala. Sedmý závodník klasifikace a jezdec, jemuž triumf ve Španělsku chybí k tomu, aby měl kompletní sbírku Giro-Tour-Vuelta, se chtěl posunout blíže ke stupňům vítězů.

Jeho útok zachytil pouze Primož Roglič, se kterým vytvořili přátelskou alianci. Roglič si jel pro červený dres, Bernal o místo na pódiu a etapové vítězství. Společně postupovali a v nájezdu do Lagos di Covadonga už měli téměř dvouminutový náskok na skupinu, kde byli Enric Mas, Miguel Ángel López, Jack Haig a další.

Bernal ovšem etapu "udělal", sám však na svou aktivitu ve stoupání nakonec doplatil. Nejprve se sedm kilometrů pod vrcholem neudržel Rogliče, aby jej dva kilometry před cílovou čárou dojeli i další soupeři. Nakonec dojel ve skupince s Masem a spol., minutu a půl za vítězným lídrem týmu Jumbo-Visma.

"V cyklistice vždycky riskujete. Může se toho stát spoustu," řekl Roglič k brzkému útoku, v němž instinktivně následoval Bernala. "Je to závod a moc jsem nad tím nepřemýšlel, prostě jsem vyrazil za ním. Až pak jsem si pomyslel, že je to ještě celkem daleko, těžké stoupání, ale šlo to dobře," dodal s úsměvem.

"Nebylo to nic plánovaného, prostě jsem chtěl to stoupání zvládnout co nejrychleji. Když jsem zjistil, že už mě Egan nesleduje, šel jsem do toho sám" konstatoval. Roglič oslavil v deštivém počasí vítězství, kterým navázal na triumf Thibauta Pinota z roku 2018. Pokud Slovinci zásadním způsobem v dalších horských etapách nedojdou síly, jeho náskok v čele klasifikace vypadá jako neotřesitelný - na druhého Mase má náskok více než dvou minut. Pro rodáka z Trbovlje by to bylo třetí španělské vítězství v řadě. 

Cyklistický závod Vuelta - 17. etapa (Unquera - Lagos de Covadonga, 185,8 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:34:45, 2. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 3. López (Kol./Movistar), 4. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 6. Mas (Šp./Movistar), 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 8. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) všichni -1:35, 9. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -2:29, 10. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën) -2:44, ...14. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -3:43.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 68:42:56, 2. Mas -2:22, 3. López -3:11, 4. Haig -3:46, 5. Martin (Fr./Cofidis) -4:16, 6. Bernal -4:29, 7. A. Yates -4:45, 8. Kuss -5:04, 9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -6:54, 10. Mäder -6:58.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články