Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Roglič je k nezastavení. Po Tirrenu-Adriaticu vyhrál i závod Kolem Katalánska

Famózní formu si drží slovinský cyklista Primož Roglič. Po nedávném Tirrenu-Adriaticu totiž opanoval i závod Kolem Katalánska. Světového šampiona Remca Evenepoela porazil celkově o šest sekund. Čech Jan Hirt obsadil 49. místo.

Primož Roglič (uprostřed) s trofejí pro vítěze závodu Kolem Katalánska
zdroj: imago sportfotodienst autor: Sirotti Stefano

Třiatřicetiletý Roglič získal trikot lídra prostřednictvím vítězství v pondělní první etapě a už ho nepustil. V nedělní závěrečné etapě v Barceloně dojel za svým o deset let mladším konkurentem těsně druhý, a i když kvůli bonifikacím ztratil čtyři sekundy z desetisekundového náskoku, mohl se radovat z prvního triumfu v Katalánsku.

"Znamená to pro mě hodně. Tohle vítězství mi chybělo a je pro mě velkou ctí tenhle tradiční závod vyhrát," uvedl trojnásobný šampion Vuelty Roglič po triumfu ve 102. ročníku závodu.

Slovinec zažívá podobně jako jeho krajan Tadej Pogačar skvělý vstup do sezony: začátkem měsíce vyhrál tři etapy i celkové pořadí na Tirrenu-Adriaticu a nyní přidal další dvě dílčí vítězství a celkový triumf v Katalánsku.

"Věděl jsem, že bude těžké Primože odpárat. Je to jeden z nejlepších cyklistů na světě a také je jednodušší trikot hájit než ho vybojovat. Jsem rád, že jsem dokázal ve spurtu vyhrát," řekl na adresu svého přemožitele Evenepoel, jenž také v Katalánsku ovládl dvě etapy.

Lídr týmu Soudal-Quick Step Evenepoel tentokrát zahájil ve stoupání zhruba 30 km před cílem útok, na který dokázali reagovat jen Roglič a Marc Soler. Španěl se nejlepší dvojice neudržel a dojel s odstupem 53 sekund třetí. Evenepoelovi se nepodařilo hvězdu týmu Jumbo-Visma v nástupech "odpárat" a nakonec se musel spokojit s výhrou ve spurtu, o kterou Roglič ani příliš nebojoval.

Pro oba jezdce byl týdenní závod důležitým testem formy před květnovým Girem d'Italia, kde by se měli o celkové vítězství utkat znovu.

Jediný český účastník závodu Jan Hirt, Evenepoelův týmový kolega, obsadil celkově s více než půlhodinovým odstupem 49. pozici.

Cyklistický závod Kolem Katalánska (WorldTour) - 7. etapa (135,8 km):

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 2:59:24, 2. Roglič (Slovin./Jumbo- Visma) stejný čas, 3. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -53, 4. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech), 5. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 6. Kron (Dán./Lotto-Dstny) všichni -58, ...105. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -7:15.

Konečné pořadí: 1. Roglič 28:19:10, 2. Evenepoel -6, 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:11, 4. Soler -2:49, 5. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) -2:59, 6. Woods (Kan./Israel-Premier Tech) -3:03, ...49. Hirt -33:13.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články