Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Roglič definitivně zlikvidoval O'Connorův náskok. Čtvrtému triumfu na Vueltě je blízko

Naposledy vedl pořadí Vuelty po páté etapě. Nyní se Primož Roglič do čela vrátil. Trojnásobný vítěz španělské Grand Tour zvítězil ve stoupání Moncalvillo a posunul se po devatenácté etapě do vedení. Jeho náskok před dosavadním lídrem Benem O'Connorem je bezmála dvouminutový. Vuelta vyvrcholí sobotní horskou etapou na Picón Blanco a nedělní časovkou do Madridu.

Primož Roglič
zdroj: Twitter.com/lavuelta

Primož Roglič má po svém vynuceném odstoupení z Tour de France právě Vueltu jako svůj hlavní letošní cíl. Do čela pořadí se dostal po etapě číslo čtyři, které ale ztratil poté, co z úniku zvítězil Australan Ben O'Connor. Lídr týmu Decathlon-Ag2r svůj neustále se smršťující se náskok držel až do závěru devatenáctého dne závodu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Roglič se na Vueltě převlékl do červeného dresu

Před etapou, která vyvrcholila osmikilometrovým stoupáním Moncalvillo, vedl stále O'Connor, ovšem již pouze o pět vteřin. Ty byly rázem pryč poté, co do čela nastoupily dresy týmu Red Bull-Bora-hansgrohe, a především domestiků Daniho Martíneze a Aleksandra Vlasova. Za nimi se vezl Roglič, který zmizel soupeřům za horizontem.

Za Rogličem, který Vueltu již dokázal třikrát vyhrát, se posléze vydal Enric Mas, jeho největší soupeř v celkovém pořadí. Ale ani domácí závodník Movistaru již slovinského soupeře nechytil a navíc se sám v závěru utavil.

"Mám na tohle stoupání hezké vzpomínky a využil jsem příležitost," řekl Roglič, jenž může čtvrtým triumfem na Vueltě vyrovnat rekordní bilanci Španěla Roberta Herase. "Sice jsem říkal, že nepotřebuju etapové vítězství, ale kluci se rozhodli, že mě neposlechnou, a zabrali s tím, že nemají nic jiného na práci. Tak jsem se rozhodl a řekl ok, musíme táhnout za jeden provaz a šli jsme do toho," popsal s nadsázkou rozhodující moment.

"Na konci už jsem byl trochu zlomený. Cítil jsem se dobře tak do poloviny," přiznal O'Connor v cíli. Útok rivala očekával. "V podstatě jsem nebyl překvapený, ale nečekal jsem, že budu na konci tak špatný. Bylo to z mé strany průměrné, abych byl upřímný. Ale taková je realita," dodal smířeně.

Roglič si tak připsal svůj třetí etapový triumf v letošním ročníku (a již patnáctý ve své kariéře), druhého nejrychlejšího v cíli Davida Gauduho porazil o 46 vteřin a v celkovém pořadí má nyní bezmála dvouminutový náskok na O'Connora (+1:54). Následuje třetí Mas (+2:20).

Vuelta - 19. etapa (Logroňo - Alto de Moncalvillo, 173,5 km):

1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) 3:54:55, 2. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 3. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) oba -46, 4. Mas (Šp./Movistar) -50, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step), 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) oba -57, ...77. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -14:45, 97. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -15:35.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 76:43:36, 2. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -1:54, 3. Mas -2:20, 4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -2:54, 5. Gaudu -4:33, 6. Skjelmose -4:47, ...62. M. Vacek -2:23:25, 114. Bittner -3:52:44.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články