Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Republikový titul přebírá Vakoč, slovenské soupeře zvládl Sagan

Žilina - Petr Vakoč přebírá od svého stájového kolegy Zdeňka Štybara titul mistra republiky. V deštivém počasí na okruzích okolo Žiliny porazil druhého Leopolda Königa. Ve slovenské části triumfoval Peter Sagan, pro něhož jde už o páté vítězství. Trikot slovenského mistra mu nepřetržitě patří od roku 2011.

 

O překvapivý taktický manévr se v závodě pokusil Roman Kreuziger, který se dostal do skupiny uprchlíků. Jejich společný pokus sice zůstal nevyslyšen, ale Kreuziger se spolu se dvěma závodníky královéhradecké stáje Whirlpoor Author drželi na čele až do osmého z celkem deseti okruhů poblíž Žiliny. Tato miniskupina však skončila své účinkování, když se na ně dotáhli Leopold König, Jan Bárta, Josef Černý, Peter Sagan a Petr Vakoč.

Po anabázi, kdy si mezi sebou jezdci předávali místo toho, který bude ostatní táhnout, nastoupil Vakoč se Saganem a na trať závěrečného okruhu vyjeli spolu. V prudkém dešti, jež panoval po celou dobu pětihodinového závodu, nakonec Sagan pláchl i Vakočovi a dojel si popáté pro slovenský titul. O ten český si to mezi sebou rozdali Vakoč s Königem - nakonec se radoval loni stříbrný závodník Etixxu-QuickStep Vakoč. Za ním dorazil s desetivteřinovou ztrátou König.

přehrát video)
Petr Vakoč bude rok jezdit v mistrovském dresu

Pro Vakoče jde o největší úspěch kariéry. "Jsem strašně nadšený, po tom titulu jsem moc toužil. Opravdu závodit se začalo až v posledních dvaceti kilometrech. Já si věřil a nastoupil jsem v poslední pětistovce. Věděl jsem, že jsem jeden z favoritů, ale v průběhu závodu jsem si moc nevěřil. Jsem nadšený, posledních dvacet metrů jsem jel v euforii a jsem rád, že jsem mistrovský titul převzal po Zdeňku Štybarovi," uvedl.

Spokojený byl nakonec v cíli i König. "Tušil jsem, že proti těm dvěma nebudu mít v závěru moc šancí. Nechal jsem tam všechno a je z toho druhé místo, které beru, protože se mi ze začátku závodu jelo hrozně špatně," řekl.

Domácímu hrdinovi Saganovi trochu kazilo radost, že tým Tinkoff-Saxo nedobyl česko-slovenský double, jehož chtěl s Kreuzigerem dosáhnout. "Za normálních okolností by to asi i vyšlo, protože Roman jel v úniku a já jsem zaútočil z balíku," řekl mistr Slovenska. "Jenže Roman měl technické problémy. Padal mu řetěz, zlobila ho přehazovačka. Řekl mi, ať to aspoň já zkusím vyhrát celkově. Takže pro mě to dopadlo super, ale je velká škoda, co se stalo Romanovi," litoval týmového kolegu. Double přišel alespoň v rodinném podání. Ve slovenské části šampionátu si stříbro za Saganem vyjel jeho bratr Juraj, který rovněž obléká dres Tinkoff-Saxo.

Společné mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Žilině - závod s hromadným startem (199 km):

Muži elite - absolutní pořadí: 1. P. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 4:51:15, 2. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -15, 3. König (Sky) -26, 4. J. Polnický (Whirlpool Author), 5. J. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) oba -1:23, 6. Tybor (SR/Dukla Trenčín), 7. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) oba -1:24, 8. Boroš (BKCP Powerplus), 9. Kováč (SR/Dukla Trenčín), 10. Hník (Cult Energy) všichni -1:26.

Jezdci do 23 let - mistrovství ČR: 1. Sisr (Dukla Praha) 4:52:38, 2. Černý (CCC Polkowice) stejný čas, 3. Turec (Cycling Academy p/b Sagan) -1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy