Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Ředitel Tour: Merckx je nejlepším v historii, ale není většího sprintera než Cavendish

Ředitel Tour de France Christian Prudhomme vede závod už od roku 2005, byl tedy u všech vítězství Marka Cavendishe. Podle Prudhomma je šestatřicetiletý Brit nejlepším sprinterem historie, byť titul nejlepšího cyklisty pro něj zůstává Eddymu Merckxovi.

Mark Cavendish
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

"Když v roce 2018 nedojel etapu do La Rosiere, myslel jsem si, že je to jeho poslední etapa. A říkal jsem si, že to není důstojný konec, že by si zasloužil lepší," vzpomíná Prudhomme na okamžik, kdy Cavendish před třemi lety musel Tour opustit. Vypadalo to, že nadobro. U jeho jména mělo navždy zůstat číslo 30 značící počet vyhraných etap.

Jenže došlo na Cavendishovo "zmrtvýchvstání", letos korunované už čtyřmi vyhranými etapami. A jak Prudhomme připomíná, "ještě má dvě příležitosti k tomu své konto navýšit. (...) Jeho návrat je prostě úžasný. Jakmile se mu začne dařit, stane se neporazitelným, což letos sledujeme," dodává ředitel Tour de France.

Připomněl také časové rozpětí mezi Cavendishovým prvním (2008) a zatím posledním (2021) triumfem. "Vidět někoho, že vyhraje etapy v rozmezí třinácti let, to je skoro nevídané, nikdo takový tu nebyl od Gina Bartaliho – a to jeho kariéru rozdělila válka," připomíná italskou legendu cyklistiky 40. a 50. let.

"Markova kariéra je fenomenální, najdeme v ní velké vrcholy i pády. Ale znovu se dokázal dát dohromady. Na to můžu jen říct klobouk dolů," vzdává britskému sprinterovi hold. "Několikrát byl na lopatkách, ale vždy se zvedl," dodal Prudhomme, jehož Tour de France v sobotu absolvuje čtrnáctou etapu, dalších sedm poté ještě zbývá.

Zdroj
ČT sport, ITV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články