Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Ředitel Etixxu Andrle: Překonáváme předpoklady

Ostrava - Být určitou farmou pro belgický profitým Omega Pharma-QuickStep, to je zadání kontinentální stáje Etixx-IHNED. Tu se slavnějším cyklistickým subjektem spojuje jméno majitele, jímž je český podnikatel Zdeněk Bakala. Představy jeho i sportovních direktorů o spolupráci obou stájí se pak vyplňují na sto procent, neboť Etixx-IHNED vysílá do profesionálního pelotonu své první dva "odchovance". Sportovní ředitel René Andrle tak přirozeně neskrývá jistou spokojenost.

Hledat a dovychovávat talenty pro profipeloton, to byl hlavní záměr šéfů stáje, když na konci minulého roku projekt Etixx-IHNED prezentovali. A už v první sezoně vygenerovali pro Quickstep první dvě posily: cyklistiku na její nejvyšší úrovni příští rok zkusí Francouz Julian Alaphilippe a Belgičan Louis Verhelst.

René Andrle, sportovní ředitel Etixx-IHNED:

"Abych se přiznal, před sezonou jsem doufal v jednoho kluka. Zatím máme dva a další dva mají našlápnuto, takže už teď jsem nadmíru spokojen. Za každého mladého závodníka, kterého se nám podaří vychovat pro světovou cyklistiku, budu rád."

České příznivce může těšit, že mezi velkými nadějemi stáje, které jsou na cestě k profesionálům, je i Petr Vakoč. Čerstvý vicemistr Evropy v silničním závodě s hromadným startem do 23 let by se mohl vydat ve stopách krajanů Zdeňka Štybara a Františka Raboně.

"Brzy o něm bude slyšet ve světové cyklistice, z těch mladých českých závodníků je to vycházející hvězda," přitakal Andrle, který prorokuje profesionální budoucnost i Francouzi Florianu Senechalovi. "Je možné, že odejde rovnou do ProTour anebo do prokontinentálního týmu, jako je například NetApp, za který jezdí Bárta s Königem," upozornil sportovní ředitel Etixxu, v jehož vedení se pohybuje i další z bývalých cyklistů - Pavel Padrnos.

Stáj, která žije především z Bakalových peněz, v premiérové sezoně překonává vlastní představy. O uplynulém víkendu ovládla etapový závod Vysočina, její jezdci ale zazářili třeba na závodech Czech cycling Tour, Závodu míru, Okolo Rakouska nebo Okolo Slovenska.

"My jsme s takovými výsledky ani nepočítali, když jsme do toho šli. Že tým vlastně vznikne, se rozhodlo až loni na podzim po mistrovství světa v holandském Limburku. Nebyl už úplně ideální výběr závodníků a na to, jak se to povedlo vybrat, jsou výsledky excelentní. Povedlo se nám vyhrát tři etapové závody a dosáhli jsme nějakých patnácti, sedmnácti prvních míst," řekl Andrle.

Role týmu se v dohledné době nemá měnit. Andrle a spol. chtějí hledat cyklistické talenty z řad juniorů a kategorie U23 a vytvořit jim mezistupeň k přechodu mezi profesionály. Sestavu pro příští sezonu má okysličit nová krev. Přijde například chorvatská naděje Josip Rumač. "Jednáme s několika výbornými závodníky včetně jednoho výborného Španěla, který teď jezdí v takové naši obdobě a farmě týmu Alberta Contadora. Příští rok by měl přestoupit k nám," řekl Andrle.

Českým fanouškům se tým Etixx-IHNED v letošní sezoně zřejmě naposledy představí na sobotním kritériu Českého poháru v Ostravě-Porubě. V jeho barvách absolvuje závod zmínění Vakoč s Rumačem. Nereálný není ani start Alaphilippa, po sezoně odcházejícího do elitního Quickstepu. "Nevylučuju, že i Alaphilipp v Ostravě pojede, ale jisté to není, protože ještě nevíme, jestli si ho na víkend nestáhne francouzský nároďák," řekl Andrle.

Zdroj
ČTK, etixx-ihned.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články