Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Raboň se rozloučil s horskými koly i celou závodní kariérou

Praha – Aktivní závodní kariéru oficiálně ukončil český profesionální cyklista František Raboň. Člen týmu Omega Pharma-Quick Step závodil v Pro Tour devět let a čtyřikrát startoval na etapovém závodě Giro d'Italia. Jednatřicetiletý jezdec nedostal na sezonu žádnou zajímavou nabídku, která by ho oslovila. Připustil také, že se po dlouhé době strávené v cyklistice cítí celkově unavený.

František Raboň
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Končím kariéru, rozhodl jsem se posunout dál a začít něco nového. Nedostal jsem po té poslední sezoně nabídku, která by mě zaujala. Ať už nějakou novou výzvou, nebo jinak. Věřil jsem, že zůstanu déle na horských kolech, ale bohužel se to vyvrbilo jinak," řekl Raboň na dnešním setkání s novináři. "Myslím, že končím na vrcholu. Cyklistiku mám rád a nechtěl jsem jezdit někde jen tak," vysvětlil Raboň.

"Ta kariéra byla bohatá, procestoval jsem celý svět a mám po světě spoustu kamarádů. Jsem za to rád, co jsem s cyklistikou prožil, ať už jsem byl v týmu v jakékoliv pozici. A poslední sezona na bikách - i když tam byl docela velký tlak - byla úplně super, takové příjemné odlehčení," bilancoval Raboň.

Je nám líto, video expirovalo.
Raboň na konci kariéry: Nepřišla zajímavá nabídka

Důležitou roli sehrály i jeho pocity. "I když se cítím vcelku mladý, taková ta celková únava tam je. Je to nějakých 18 sezon v cyklistice... Loni se mi navíc narodila dcera a teď ty tři měsíce, co jsem nebyl skoro vůbec na kole, jsem si moc užil. Užívám si rodinu, máme na sebe alespoň více času," pochvaloval si Raboň.

Nadšení z biků

Definitivně se prý jeho myšlenky začaly ubírat tímto směrem loni v létě. "Tehdy mi tým (Specialized Racing) oznámil, že mi neprodlouží smlouvu, museli kvůli financím některé věci sesekat. Tam se to ve mně zlomilo," připustil Raboň, jenž si přitom horské kolo hodně oblíbil. Společně s Christophem Sauserem dojel druhý na prestižním etapovém podniku Cape Epic, který je známý svou náročností. "Byl jsem z biků nadšený, i tým fungoval super," připomněl Raboň. O to více ho konec mrzí. "Zkoušeli jsme hledat i variantu návratu na silnici, ale trh je v současnosti přesycený," doplnil Raboň.

Raboň zůstane s cyklistikou spojen i nadále. "Založil jsem si vlastní firmu, budu distributorem několika značek pro Českou republiku," nastínil. Jako expert by měl vypomáhat i České televizi. "Tomu jsem nakloněný, je to jedna z aktivit, která by mě bavila," přitakal.

Tour - nesplněný cíl

Raboň, který byl během kariéry ceněný jako vynikající domestik, prošel několika předními týmy silniční cyklistiky, před přechodem na biky hájil barvy stáje Omega Pharma-Quick Step. Absolvoval sedm závodů z trojkoruny Grand Tours, nesplněným snem pro něho zůstala pouze účast na Tour de France. Pětkrát startoval na Giru d'Italia (2006, 2007, 2008, 2010 a 2011), dvakrát jel Vueltu (2009 a 2012). Je mistrem Evropy v kategorii mužů do 23 let a v jeho sbírce je celkem devět domácích titulů.

"Vrcholů kariéry bylo více. Ale především jsem strávil devět sezon v úplně nejvyšší lize, což se jen tak někomu nepovede. Tu Tour už si bohužel nesplním, což je trochu škoda, ale jinak s kariérou velká spokojenost," řekl Raboň. Naopak jedním z nejhorších okamžiků pro něho bylo, když nedojel Giro 2011. "Nemám rád vzdávání závodů, ale tehdy jsem pro úplné vyčerpání vzdát musel. Jediná Grand Tour, co jsem nedojel," dodal Raboň.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články