Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Quintana zachránil svoji Tour, Alaphilippe nadále žije žlutý sen

Královskou etapu letošní Tour de France vyhrál Nairo Quintana. Kolumbijský cyklista zvládl nejlépe náročný vrchařský den s výstupy na slavné vrcholy Izoard a Galibier. Žlutý dres po dalším vynikajícím výkonu nadále drží Julian Alaphilippe. Roman Kreuziger dojel čtyřiadvacátý a průběžně mu patří 15. místo, ztrácí rovných sedmnáct minut.

Nairo Quintana
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Nairo Quintana se dostal do početného úniku, ze kterého vyrazil ve svazích Galibieru. Dokázal ujet všem – kontakt s ním ztratili domácí Romain Bardet i kazašský závodník Astany Alexej Lučeno. Kolumbijec tak alespoň částečně napravil dojem, který zatím na letošní Tour udělal. Za ním dojel Bardet, jenž se stal novým lídrem vrchařské soutěže.

"Je to odměna za všechnu tu práci, kterou jsem tady odvedl. A taky zadostiučinění za to, že jsem v Pyrenejích ztratil tolik času," prohlásil Quintana, jenž se v průběžném pořadí posunul z dvanácté na sedmou příčku.

Žlutý dres nadále drží Julian Alaphilippe, který nepřestává udivovat svými skvělými výkony. Pokud jej soupeři chtějí sesadit, zbývají jim už jen dvě alpské etapy – poté už tu bude Paříž. Alaphilippovi upláchl z favoritů pouze Egan Bernal, který se díky výkonu na Galibieru posunul na pódium vedle týmového kolegy Gerainta Thomase.

"Dnes jsem byl připravený na nejhorší, ale i když to bylo šílené, stále mám žlutý trikot. Čekal jsem, že ostatní zaútočí. Dokud nenastoupili Bernal a Thomas, cítil jsem se v pohodě. Závěrečný sjezd jsem jel na maximum, rychleji to myslím nešlo. Ani si nevybavuji všechny zatáčky," řekl Alaphilippe.

Bernal je průběžně druhý (+1:30), o pět vteřin za ním je Thomas. Čtvrté místo drží Steven Kruijswijk (+1:47) a pátý Thibaut Pinot (+1:50) před šestým Emanuelem Buchmannem (+2:14). Quintana se díky výkonu ve stoupáních posunul na sedmou pozici a ztrácí na lídra tři minuty a 54 sekund. Roman Kreuziger je patnáctý (+17:00).

"Musel jsem měnit kolo, což mě stálo spoustu sil," řekl Kreuziger ke svým technickým problémům, jež ho zbrzdily krátce poté, co se poprvé vrátil do skupiny favoritů. "Chvíli jsem pak v hlavní skupině byl, ale potom mi prostě vypnuly baterky, takže to byl boj až do cíle. Teď nás čekají dvě krátké etapy, je potřeba zregenerovat a doufejme, že zítra a pozítří to bude lepší než dnes," řekl třiatřicetiletý český vrchař.

Jak etapa probíhala?

Vars, Izoard a Galibier. Trojchodové menu se v 18. etapě servírovalo pelotonu Tour de France. Dlouho trval boj o únik, poté hlavní pole kapitulovalo a pustilo velkou skupinu s Romainem Bardetem a Adamem Yatesem. Vepředu nechyběl ani Nairo Quintana, který se však posléze zřejmě divil, když za ním na Izoardu kolegové z Movistaru zatopili pod kotlem.

Aktivita španělské stáje způsobila škody, ale jen dočasné: ve sjezdu ze slavné hory, na které najdeme památník Fausta Coppiho, se dokázali odpadlí závodníci znovu dotáhnout, mezi nimi i Roman Kreuziger. Rozhodovat se mělo až na Galibieru, který se zvedá po předlouhých třiadvacet kilometrů.

Zde už v hlavní skupině tvořila tempo stáj Ineos, čehož na konci využili nejprve Egan Bernal a poté i Geraint Thomas k nástupu. Zatímco Kolumbijec ale dokázal všem ostatním ujet, Thomas byl ještě pod vrcholem Galibieru dostižen ostatními favority vyjma Juliana Alaphilippa, který na posledním kilometru ztratil kontakt.

Jenže Francouz se jen tak setřást nenechal. Stačilo mu několik kilometrů sjezdu a už byl v Thomasově skupince. Byl to jasný signál: Já se nevzdávám a musíte se mnou stále počítat. Pouze Bernal tak dokázal v 18. etapě najet na Alaphilippa čas, konkrétně půlminutu. Soupeřům zbývají pouze dvě etapy, aby ještě Francouze vysvlékli ze žlutého trikotu.

Etapu vyhrál Quintana, který v druhé polovině Galibieru upláchl svým nejvážnějším soupeřům Bardetovi a Alexeji Lučenkovi. Byl to od Kolumbijce skvělý výkon, kterým alespoň trochu zakryl rozpaky, které vzbuzovaly jeho dosavadní výkony na letošní Tour de France. Druhý skončil Bardet, jemuž je útěchou puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře závodu.

Tour de France - 18. etapa (Embrun - Valloire, 208 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 5:34:15, 2. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -1:35, 3. Lucenko (Kaz./Astana) -2:28. 4. Kämna (Něm./Sunweb) -2:58, 5. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -3:00, 6. Benoot (Belg./Lotto-Soudal), 7. Woods (Kan./EF Education First), 8. Bernal (Kol./Ineos), 9. Pauwels (Belg./CCC) všichni -4:46, 10. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -5:18, ...24. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -10:12.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 75:18:49, 2. Bernal -1:30, 3. Thomas (Brit./Ineos) -1:35, 4. Kruijswijk -1:47, 5. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:50, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -2:14, 7. Quintana -3:54, 8. Landa (Šp./Movistar) -4:54, 9. Urán (Kol./EF Education First) -5:33, 10. Valverde (Šp./Movistar) -5:58, ...15. Kreuziger -17:00.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články