Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Quintana vystřílel na Oropě celý zásobník nábojů. Dumoulin se jim vyhnul a vyhrál

Oropa – Tom Dumoulin je momentálně nejsilnějším závodníkem letošního Giro d'Italia. Potvrdil to nejen pohled na průběžnou klasifikaci, ale i představení ve 14. etapě na Oropu. Nizozemský cyklista odrazil útok Naira Quintany a na slavném kopci zvítězil. Na svého soupeře navíc najel dalších 14 vteřin, ještě více času ztratili Thibaut Pinot a Vincenzo Nibali. V čele Gira má nyní Dumoulin náskok 2:47. Jan Hirt se dlouho držel s nejlepšími a nakonec přijel do cíle dvanáctý o rovnou minutu zpět.

Tom Dumoulin vítězí na Oropě
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Itálie se může pyšnit spoustou slavných kopců, stoupání, hor. Oropa má mezi nimi speciální postavení. Na vrcholu dvanáctikilometrového výstupu se nachází ikonická kaple, kam peloton Gira stoupal už pětkrát – naposledy před třemi lety, kdy se radoval Enrico Battaglin. Na špičce stoupání ani jednou neslavil nikdo jiný než Ital, a tak celé Giro věřilo v prolomení letošní nelichotivé bilance žádného domácího triumfu.

Oropa je ale hlavně spojená se jménem Marca Pantaniho, který zde v roce 1999 zvítězil, aby ho o pár dnů později v Madonně de Campiglio zastihla zpráva o zvýšené hladině hematokritu v krvi. Miláček italských fanoušků tehdy cestoval domů.

Letošní Giro snad podobná událost nečeká. Nairo Quintana, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali nebo Bauke Mollema, všichni doufali v triumf, případně zisk cenného času na své konkurenty. V nejlepší pozici byl Dumoulin, který si vezl pohodlný balík náskoku v hodnotě dvou minut a 23 vteřin.

Sport
zdroj: ČT4

Ve stoupání došlo na souboj Dumoulin vs. Quintana

Nájezd do stoupání byl nervózní, jak se všechny týmy snažily své lídry dovézt v co nejlepší pozici. Vedle sestav Sky, Movistaru nebo Treku-Segafredo se dlouho skvěle držel i Jan Hirt, který vydržel postupnou selekci až do chvíle, kdy se skupina smrskla na posledních dvacet závodníků.

Jako rozbuška zafungoval nástup Domenica Pozzoviva, na který už nedokázal zareagovat Mollema ani Thibaut Pinot. K Italovi se poté dotáhli Quintana s Ilnurem Zakarinem, kteří využili špatného postavení muže v růžovém Dumoulina. Ten vedl stíhací skupinu, kde byli ještě Nibali, Adam Yates a Mikel Landa. Postupně se tam též propadli Pozzovivo se Zakarinem. 

Lídr celého Gira spoléhal podobně jako před týdnem na Blockhausu na stabilní tempo a snažil se přebrodit těch několik desítek metrů ke Kolumbijcovi. Nibali ani nikdo z ostatních mu vůbec nestřídali a šlo tak čistě o souboj dvou doposud nejsilnějších jezdců Gira. Dumoulin se nakonec ke Quintanovi dostal a dokonce mu ještě nastoupil. Ujížděl už nejen Pinotovi, ale i Nibalimu, který se též neudržel.

Nakonec se o vítězství na Oropě sprintovalo. 250 metrů před cílem nastoupil Zakarin, ale Dumoulin se před něj na posledních metrech dokázal dostat. Slaví tak fantastické vítězství, které je ještě sladší díky tomu, že Quintana v závěru nestačil a ztratil 14 vteřin. Pinot dojel se ztrátou 34 vteřin, Nibali byl o dalších devět sekund zpět. Jan Hirt dojel o rovnou minutu za vítězem.

"Věděl, jsem že Quintana zaútočí. Snažil jsem se soustředit sám na sebe a nevyrážel jsem za těmi prvními útoky. Jel jsem vlastní tempo a pořád se přibližoval. V cíli jsem už jen zavřel oči a jel jsem. Věděl jsem, že Nibali a nakonec i Quintana má problémy, tak jsem jel," říkal Dumoulin v cíli. "Cesta do Milána je ale ještě dlouhá," dodal lídr Gira.

Před druhým Quintanou má náskok dvou minut a 47 vteřin. "Byl tam trochu protivítr, takže to mě trochu zpomalilo. Evidentně je na tom Dumoulin hodně dobře. Mojí nejsilnější stránkou budou stoupání ve třetím týdnu, teď je brzy soudit," uvedl Kolumbijec.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa (Castellania - Oropa, 131 km):

1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 3:02:34, 2. Zakarin (Rus./Kaťuša) -3, 3. Landa (Šp./Sky) -9, 4. Quintana (Kol./Movistar) -14, 5. Pinot (Fr./FDJ) -35, 6. Yates (Brit./Orica) -41, 7. Nibali, 8. Pellizotti (oba It./Bahrajn-Merida) oba -43, 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 10. Kangert (Est./Astana) oba -46, ...12. Hirt -1:00, 40. Schlegel (oba CCC) -3:01, 109. Bárta (Bora) -12:33.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin 59:31:17, 2. Quintana -2:47, 3. Pinot -3:25, 4. Nibali -3:40, 5. Zakarin -4:24, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -4:32, 7. Kangert -4:56, 8. Pozzovivo (It./AG2R) -4:59, 9. Jungels (Luc./Quick-Step) -5:28, 10. Amador (Kost./Movistar) -5:38, ...20. Hirt -19:05, 52. Schlegel -52:40, 149. Bárta -2:02:31. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články