Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Quintana opět urval Frooma, pro celkový triumf si ale do Paříže pojede Brit

Alpe d'Huez - Věděl, že musí útočit, a tak i činil. Nairo Quintana v předposlední etapě Tour de France opět urval Chrise Frooma a na vrchol Alpe d'Huez dorazil o minutu a osmatřicet sekund dříve. Ale ani tento náskok mu nestačil na to, aby svého konkurenta svlékl ze žlutého dresu. Do Paříže si tak v něděli přijede pro celkový triumf právě britský cyklista. Vítězství v poslední horské etapě letošní "Staré dámy" vybojoval po úniku francouzský jezdec Thibaut Pinot. 

Po většinu letošní Tour se zdálo, že Chris Froome je neporazitelný. Každý nástup zachytával a působil suverénně, ale předposlední etapa ukázala, že i on je pouze člověk. Při závěrečném stoupání na legendárnímu Alpe D'Huez se trápil a mohl jen sledovat, jak se mu vzdaluje jeho hlavní konkurent v boji o žlutý dres Nairo Quintana. Kolegové z týmu Sky mu museli pomáhat ze všech sil až téměř do samotného konce, ale Brit si nakonec v cíli mohl oddechnout. Přežil tvrdý atak Movistaru a může slavit.

Doposud nejkratší etapa letošní Tour měřící pouze 110,5 kilometru se pro něj změnila v tvrdou řeholi. Začátek sice probíhal v poklidu. Na čele se utvořila skupinka uprchlíků, která pro lídry neznamenala žádné nebezpečí, a balík hlavních favoritů pozvolna směřoval vstříc Col de la Croix de Fer. Jenže dva kilometry před vrcholem náročného stoupání nejvyšší kategorie dal o sobě Movistar poprvé vědět.

Nejprve vystřelil Alejandro Valverde a za ním Quintana. Španělsko-kolumbijské duo si během chvíle vytvořilo na Frooma, s nímž se udržel pouze Vincenzo Nibali, drobný náskok a muž ve žlutém musel jet na sto procent, aby atak odrazil a své soupeře dohnal.

To se mu nakonec podařilo na samém vrcholku a ke zmíněné čtyřce se díky snížení tempa začali přidávat i další jezdci včetně Alberta Contadora, na němž bylo znát, že si poslední horskou etapu skutečně neužívá.

Ještě před favority v té době figurovali uprchlíci. Kromě Pinota mezi nimi byli třeba Pierre Rolland či Ryder Hesjedal. Na prvním místě se ovšem dlouho držel Alexander Geniez, který v čele dojel až k závěrečnému výšlapu.

Tam však zaútočilo duo Hesjedal a Pinot a druhý jmenovaný měl nakonec největší množství sil. Kanadskému souputníkovi mezi davy fanoušků ujel a v cílové bráně mohl vítězoslavně zvednout ruce.

Mnohem dramatičtější situace ale byla za nimi. Při vjezdu na Alpe D'Huez nejprve kvůli problémům s kolem ztratil drahocenný čas Nibali a poté začal opět útočit Movistar. Quintana několikrát vyzkoušel Frooma a na třetí pokus muži ve žlutém ujel. K němu se přidal znovu Valverde a druhý a třetí muž celkového pořadí se začali vzdalovat.

Na výrazu Frooma v ten moment bylo patrné, že se skutečně trápí a jeho ztráta po vteřinkách pomalu rostla. Když však dorazil na vrchol, tak si mohl oddychnout. Quintana, který tempem urval i svého týmového kolegu a nakonec dojel na druhém místě jen osmnáct sekundovou ztrátou na Pinota, jeho velký náskok celý nesmazal.

Froome si před poslední etapou, která díky svému profilu na pořadí nic změnit nemůže, udržel náskok minuty a dvanácti sekund a v neděli si do Paříže přijede po druhé v kariéře pro trofej pro vítěze "Staré dámy". Druhý bude Quintana a vysněného pódia se dočká poprvé také Valverde, jenž skončí třetí.

Nejlepší z Čechů Roman Kreuziger vystoupal do cíle se ztrátou 6:40 na 37. místě. Padesátý Jan Bárta ztratil o zhruba dvě minuty víc.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Modane Valfréjus - Alpe d´Huez (110,5 km):

1. Pinot (Fr./FDJ) 3:17:21, 2. Quintana (Kol./Movistar) -18, 3. Hesjedal (Kan./Cannondale) -41, 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Froome (Brit./Sky) oba -1:38, 6. Rolland (Fr./Europcar) -1:41, 7. Porte (Austr./Sky) -2:11, 8. Anacona (Kol./Movistar) -2:32, 9. Poels (Niz./Sky), 10. Plaza (Šp./Lampre) oba -2:50, ...37. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -6:40, 50. Bárta (ČR/Bora-Argon) -8:45, 88. König (ČR/Sky) -19:26, 134. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -23:57.

Průběžné pořadí: 1. Froome 81:56:33, 2. Quintana -1:12, 3. Valverde -5:25, 4. Nibali (It./Astana) -8:36, 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -9:48, 6. Gesink (Niz./LottoNL) -10:47, 7. Mollema (Niz./Trek) -15:14, 8. Frank (Švýc./IAM Cycling) -15:39, 9. Bardet (Fr./AG2R) -16:00, 10. Rolland -17:30, ...17. Kreuziger -1:02:51, 25. Bárta -1:26:56, 70. König -2:53:09, 103. Štybar -3:30:13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články