Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

QuickStep zkusil vyhrát s Alaphilippem, nakonec mu vítězství na Omloopu přinesl Ballerini

Vítězem první jarní klasiky sezony Omloop Het Nieuwsblad je italský cyklista Davide Ballerini. Šestadvacetiletý jezdec vyhrál závod v hromadném finiši před Jakem Stewartem a Sepem Vanmarckem. Triumf tak slaví stáj Deceuninck-QuickStep, za kterou jel i Zdeněk Štybar. Šance českého klasikáře ale zhatil pád. Ženský závod vyhrála po úspěšném nástupu Anna van der Breggenová.

Davide Ballerini
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Omloop Het Nieuwsblad otevírá sezonu jarních klasik a závod je tak obvyklým testem formy pro tuto část sezony. V dobrém světle se ukázal Julian Alaphilippe, který už za sebou má několik klání na francouzských silnicích.

Jeho sóloatak však skončil osmnáct kilometrů před finišem v Ninove, tedy ve chvíli, kdy se najíždělo do slavného stoupání Muur van Gerardsbergen. V tu dobu už vinou pádu nebyl ve skupině Alaphilippův týmový kolega Zdeněk Štybar, který Omloop vyhrál před dvěma lety. Štybar závod dojel v závěru startovního pole.

Stoupání ke slavné kapličce nic nerozhodlo a do cíle už po rovinatých pasážích směřovala velká skupina závodníků. Čekalo se na první nástupy, k nim ale díky jezdcům Deceunincku-QuickStep, kteří dřeli na čele, nedošlo. Rozhodl sprint.

Omloop Het Nieuwsblad
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

V něm se týmu Štybara a Alaphilippa jejich práce vyplatila. Florian Sénechal rozjel v nájezdu do cílové rovinky ostré tempo a za jeho zadním kolem se dokonale vyvezl spurter Davide Ballerini. Šestadvacetiletý závodník už poté s přehledem na posledních metrech odrazil nápor Sepa Vanmarcka. Před Vanmarcka se ještě nakonec vmáčkl mladý Jake Stewart.

"Náš tým mi hodně věřil, Julian (Alaphilippe) mi pomáhal celý závod. Měl jsem opravdu dobré nohy. Když mě navíc podpořil mistr světa, hodně mě to nakoplo a jel jsem, co to šlo," říkal v cíli šťastný Ballerini, který už letos vyhrál dvě etapy na závodě Kolem Provence.

Zatímco Alaphilippe svůj nástup k vítězství nedotáhl, vítězka ženského závodu na mistrovství světa Anna van der Breggenová byla úspěšnější. Zrychlila na Bosbergu čtrnáct kilometrů před finišem, náskok navyšovala a soupeřky ji už před cílem nedostihly. Sprint o druhou příčku vyhrála Dánka Emma Cecilie Norsgaardová.

Cyklistický závod Omloop Het Nieuwsblad (WorldTour) - 200,5 km:

1. Ballerini (It./Deceuninck-Quick Step) 4:43:03, 2. Stewart (Brit./Groupama-FDJ), 3. Vanmarcke (Belg./Israel Start-Up Nation), 4. Haussler (Austr./Bahrajn Victorious), 5. Gilbert (Belg./Lotto Soudal), 6. Aranburu (Šp./Astana-Premier Tech) všichni stejný čas, ...125. Štybar (Deceuninck-Quick Step) -4:26.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články