Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

První závodní den v Koksijde patřil favorizovaným Nizozemcům

Koksijde (Belgie) - Úvodní den cyklokrosového mistrovství světa v belgickém Koksijde opanovali favorizovaní Nizozemci. Mezi jezdci do 23 let byl nejrychlejší Lars van der Haar, závod juniorů vyhrál jeho krajan Mathieu van der Poel. Čeští reprezentanti zůstali daleko za medailovými pozicemi.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Vysoce favorizovaný Van der Haar jezdil od začátku sedmikolového závodu v čele společně s domácím Wietsem Bosmansem. Pohodu tohoto dua narušil až po polovině závodu další Nizozemec Van der Heijden, jemuž se během pátého okruhu podařilo zlikvidovat desetisekundovou ztrátu. Tato trojice se také nakonec seřadila na stupních vítězů, když Bosmans ke smutku a zklamání domácího publika dojel za vítězem seriálu Světového poháru druhý o pouhou vteřinu. Na Van der Heijdena v závěru ještě dotíral Francouz Arnaud Jouffroy, ale další medailový zisk pro Nizozemsko nepřekazil.

Nejlepším Čechem byl šestnáctý Tomáš Paprstka se ztrátou dvou minut a osmi vteřin na vítěze. Hned za ním dojel Vojtěch Nipl. "Písek je dost na techniku, to mi sedí. Ale potřeboval bych nabrat víc sílu, je to na mě moc těžké," připustil Paprstka. Plány na lepší umístění zhatil ne úplně vyvedený start. "Do terénu jsem najížděl na 20., 25. pozici. Tam už se pak nedá moc vykouzlit," dodal Paprstka. Nipl byl relativně spokojený. "Myslím, že jsem na své poměry zajel slušný výkon i v písku," podotkl. "Tohle je extrémně těžká trať, kde se strašně moc běhá, seskakuje, naskakuje, takže nohy pálí, bolí... Myslím, že nějakou kraťounkou krizi tu měl každý, kdo si dal a jel závod naplno," uvedl Nipl.

Dvacátý skončil Jan Nesvadba. Obhájce bronzu z loňského šampionátu v německém Sankt Wendelu Karel Hník se musel spokojit s 22. příčkou, na kterou ho odsoudila ztráta tří minut a 21 sekund. Radek Polnický závod nedokončil. "Nemůžu být spokojený, tato trať nám vůbec nevyhovuje. Ale to není výmluva. Nikdy se nám tady nic velkého nepodařilo a teď se to potvrdilo," zhodnotil závod reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v cyklokrosu 2012 Belgie

Mezi juniory dojel druhý za Van der Poelem domácí Wout van Aert, bronz vybojoval v dramatickém finiši tří závodníků Francouz Quentin Jauregui. Nejlepším z tria českých jezdců byl až ve třetí desítce Jan Března, jehož ztráta na vítěze činila přes čtyři minuty. Syn mistra světa z roku 1996 Adrieho van der Poela, který byl velkým favoritem závodu, zpočátku zaostával. Postupně se ale propracoval do čela a v průběhu čtvrtého z šesti kol si dokázal vypracovat rozhodující sedmivteřinový náskok, který udržel až do konce.

"Je to skvělý pocit. Byl to velmi těžký závod, na začátku jsem se cítil opravdu špatně. Nejely mi dobře nohy, měl jsem problémy se žaludkem, ale pak jsem se rozhýbal a už to šlo dobře. Nakonec jsem vyhrál, což je hlavní. Poslední kolo už jsem si užíval, bylo to krásné zakončení celé sezony," řekl sedmnáctiletý šampion, který v sezoně ovládl i Světový pohár. Se stříbrem se musel spokojit lídr z úvodu závodu Van Aert, jenž byl jedním z pěti Belgičanů, kteří dojeli v první osmičce. Jauregui ve spurtu těsně uzmul třetí příčku na úkor domácího Quintena Hermanse.

Češi se seřadili mezi 24. a 28. místem. "Rozjel jsem se až tak tři kola před cílem a pak to celkem jelo. Čekal jsem, že by to mohlo být lepší, ale ještě mám šanci příští rok, tak uvidíme," uvedl sedmadvacátý Jan Vastl. Více čekal i Karel Pokorný, jenž dojel hned za ním. "Chtěl jsem jít do dvacítky, ale poslední dvě kola mě začaly brát strašné křeče a tím se dá
říct, že pro mě ten závod skončil," řekl Pokorný.

Trenér Stanislav Bambula připustil, že výrazně lepší umístění českých juniorů by se rovnalo spíše zázraku. "Určitě nevyšli ze svého stínu. Letos sezona proběhla, jak proběhla. Umístění kolem dvacítky byla běžná," řekl Bambula, který mohl být nejspokojenějším s výkonem Březny. "Chviličku se pohyboval na 15. místě. Pak měl pád a to ho odsoudilo dozadu," litoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články