Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

První vrchařské klání přijde na Cote de la Glacerie

Saint-Lo (Francie) - Obdobně jako v předchozí etapě se peloton bude pohybovat v okolí pobřeží, i počet kilometrů zůstává obdobný (188 km v úvodní etapě, 183 nyní). Na rozdíl od sprinterského cíle na Utah Beach ale nyní v závěru na závodníky čeká technické stoupání s průměrem těsně pod šesti procenty. Přímý přenos 2. etapy Tour de France sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, komentují Tomáš Jílek se svými hosty René Andrlem a Luborem Tesařem.

Profil 2. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Když už sprinteři dostanou šanci v úvodu na zisk žlutého dresu (a nezačíná se tak například časovkou), ředitelství závodu si pojistí, aby ho na sobě dlouho neměli. I letos je tak druhá etapa se svým náročným závěrem pojistkou, aby se měnil vedoucí muž závodu. Podle profilu zřejmě půjde o elitního klasikáře ze závodů jako je Lutych-Bastogne-Lutych či Valonský šíp.

Závodníci před sebou mají 183 kilometrů, které je z velké části povedou znovu okolo pobřeží kanálu La Manche - znovu tak platí výstrahy týkající se nenadálých poryvů větrů, a to tím spíš, pokud by mělo přijít deštivé počasí. Na trase navíc přijde několik drobnějších stoupání - některý ze členů úniku tak má šanci na převzetí vrchařského dresu.

Pravé boje ovšem přijdou až v samotném závěru na svazích Cote de la Glacerie. To má sice jen necelé dva kilometry, respekt ale budí jeho procenta - 6,5 % je průměr, půl kilometru má ale desetiprocentní sráz a přijde i pasáž s patnácti procenty. Po překonání vrcholu přijde půlkilometrový sjezd, který přejde ve finiš na sedmisetmetrovém stoupání s 5,7 %.

Letošní Tour de France nenabídne mnoho podobných etap - většina je rozhozená buď jako čistě sprinterské, nebo jako vrchařské či časovkářské -, a tak si závodníci, kterým tento profil svědčí, nebudou chtít utéct příležitost. V závěru se musí počítat s jezdci jako Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Dan Martin, Alexis Vuillermoz nebo spíš sprinteři Michael Matthews a Peter Sagan. Bez šancí by nebyl ani Petr Vakoč, na něhož ovšem spadnou pomocnické práce pro výše zmíněného Alaphilippa či Martina. Favorité závodu se pak pravděpodobně budou hlídat navzájem a šetřit síly do dalších etap. 

*** Dan Martin, Greg Van Avermaet, Alexis Vuillermoz** Julian Alaphilippe, Simon Gerrans, Tony Gallopin* Michael Matthews, Peter Sagan 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články