Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

První titul na silnici. Pomohli mi jezdci z Etixxu, chválil Štybar

Slavkov u Brna – Svůj první mistrovský titul na silnici vybojoval na MČR Zdeněk Štybar a splnil si jeden z hlavních cílů sezony. Po dojezdu si hodně chválil své pomocníky, a to jak Petra Vakoče z Omega Pharma – Quick-Step, tak jezdce z farmářské stáje Etixx.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA autor: KURT DESPLENTER

"Vyhrát ten mistrák bylo mým obrovským cílem, takže jsem šíleně rád, že se mi to povedlo. Byl to můj první cíl hned po klasikách a povedl se mi parádně," pochvaloval si Štybar. Hodně chválil kolegy ze stáje Omega Pharma-Quick Step i farmářského týmu Etixx. "Poprvé na mě jel celý tým. A mně se to povedlo zakončit, to člověku dodá obrovskou motivaci," liboval si osmadvacetiletý jezdec.

  • "Kluci z týmu odvedli neuvěřitelnou práci, rozjeli úžasné tempo. Říkal jsem, že bych se klidně nebál rozjet ten závod už někdy 60 kilometrů před cílem. Nejradši bych je vzal hned do Omegy, aby pro nás jezdili celý rok. Vždyť už 70 kilometrů před cílem složili všechny své ambice a jeli na mě. Jdu hned zavolat šéfovi," ocenil s úsměvem výkony Karla Hníka s Janem Hirtem z Etixxu.

Sám měl z nastoleného tempa až trochu obavy. "Říkal jsem si, že není možné, aby to vydrželi 70 kilometrů. To bylo doopravdy šílené tempo. Skupina se hned ztenčila a odpadlo sto lidí z balíku," konstatoval Štybar. "Až jsem musel kluky malinko přibrzdit, aby se šetřili." K nástupu zavelel v posledním dlouhém kopci po průjezdu cílem. "Bártič (Jan Bárta) rozjel tempo, pak Keny (Leopold König). Ale pak tam přijel Sagan a nahoře už jsme spolupracovali. A spolu pak dojeli do cíle," popsal Štybar klíčové okamžiky.

zdroj: ČT4

Kdyby v cílové rovince nerezignovali na finiš, dokázal by vyhlášeného spurtéra porazit? "Těžko říct. Oba jsme ale věděli, že by bylo hodně riskantní spurtovat. A navíc oba jsme už titul měli, takže nemělo smysl jít úplně na lokty do spurtu, bylo to nebezpečné," uvedl Štybar. Se Saganem ale na poklidném závěru přitom domluveni nebyli. "Na spurt už ne, ale předtím jsme spolupracovali, oběma nám šlo o titul. Pokud bychom se neprostřídali, oni by nás sjeli a závod by začal nanovo," řekl.

Zkušenosti z klasik prý nijak nezužitkoval. "Tenhle závod je vždy celkem otevřený a nikdo neví, kdo jak odjede. Dukla a Bauknecht tu mají početní převahu, ale zrežírovali jsme to perfektně," řekl Štybar. Kde bude v dresu českého šampiona poprvé k vidění, zatím nevěděl. "Určitě by bylo hezké, kdybych ho vezl na Vueltě. Budu moc rád, když v něm budu všude vidět a budu se mu snažit dodat další prestiž. Konkurence tady v Čechách je větší a větší, a tak i jeho prestiž je čím dál vyšší," prohlásil Štybar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články