Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

První silniční titul vzešel ze sprintu. Nejrychlejší byl Halvorsen

Dauhá (Katar) – Svůj silniční závod za sebou mají jezdci do 23 let. Titul může na Perlovém ostrově v Dauhá slavit Kristoffer Halvorsen, který ve sprintu porazil Pascala Ackermanna a Jakuba Mareczka. Z české trojice Michal Schlegel, Roman Lehký a Michel Kukrle do boje o medaile nikdo nezasáhl.

Kristoffer Halvorsen poráží Pascala Ackermanna
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Ani na silničním závodu se nezlepšila návštěva kolem trati, u níž postávali ve svítivých vestách snad jen členové organizační služby a zaměstnanci národních týmů, kteří byli připravení podat závodníkům občerstvení. V prostoru cílové rovinky se pak nacházelo několik desítek fanoušků, již přiletěli z ciziny podpořit své krajany. Jejich hlasivky a bariéry obsypané vlajkami dělaly závodu jezdců do 23 let atmosféru. Katar zaplatil za pořádání šampionátu deset milionů eur, diváckou odezvu se mu ale koupit nepodařilo. Počet závodníků tu znovu převýšil počet diváků.

Závodníkům mezitím nedělal na okruzích na Perlovém ostrově v srdci Dauhá problém ani tak vítr, který je jedním ze strašáků pro závod mužů, jako spíše technická a úzká trať. Nebyla přitom nouze o kolize a nebezpečné situace – např. každá předávka občerstvení hrozila karambolem, kdy se tašky s občerstvením namotaly někomu do řetězu nebo se upadlé bidony valily nekontrolovatelně napříč vozovkou.

Devítka jezdců, jež se v úvodu hnala do čela, vydržela před pelotonem až do posledního kola. Poté už unavení závodníci nevydrželi tlak Kolumbijců a Norů, kteří táhli hlavní skupinu a spoléhali na závěrečný finiš. Scénář vyhovoval i německému a francouzskému týmu, pro něž byl spurt taktéž preferovanou možností.

Právě Francouzi natáhli během nájezdu do posledních pěti kilometrů startovní pole, z něhož začali odpadávat nejslabší jezdci. Bylo ale ještě stále brzy – závodníci v modrém záhy čelo opustili a tempo před cílovou rovinkou rozjížděly německé dresy. Jejich lídr Pascal Ackermann v samotné koncovce svedl přímý souboj s Kristofferem Halvorsenem, nakonec ale na zrychlení Nora nestačil a bere pouze stříbro. Bronz ve sprintu vybojoval Ital Jakub Mareczko.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyvrcholení závodu jezdců do 23 let na MS

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Dauhá - závod s hromadným startem:

Muži do 23 let (166 km): 1. Halvorsen (Nor.) 3:40:53, 2. Ackermann (Něm.), 3. Mareczko (It.), 4. Bauhaus (Něm.), 5. Gröndahl (Nor.), 6. Lowndes (Austr.) všichni stejný čas, ...123. Schlegel -5:13, 145. Kukrle -15:16, Lehký nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články