Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

První favorit ztratil naději. Dumoulin ve 4. etapě skončil potlučený a se ztrátou čtyř minut

Překvapivým vítězem čtvrté etapy Giro d'Italia se v městečku Frascati stal Richard Carapaz. Ekvádorský cyklista porazil ve finiši navzdory předpokladům Caleba Ewana. Podobu etapy výrazně ovlivnil hromadný pád šest kilometrů před cílem. V kolizi přišel o šance na celkové vítězství Tom Dumoulin, který ztratil čtyři minuty a dojel se zakrváceným kolenem.

Richard Carapaz
zdroj: Twitter.com/giroditalia

K hromadnému pádu došlo šest kilometrů před cílem. Dumoulin se ztěžka zvedal a do cíle dorazil v obklopení svých týmových kolegů. Po více než čtyřminutové ztrátě jsou jeho naděje na zopakování triumfu z roku 2017 u konce. Ztratili ale i další favorité. Simon Yates a Vincenzo Nibali dojeli do cíle 16 vteřin za Primožem Rogličem.

Slovinec tak přičiněním kolize přidal další sekundy ke svému náskoku. Před druhým Yatesem má nyní časový bonus 35 vteřin, o další čtyři sekundy více ztrácí Nibali. Čtvrtý je Miguel Ángel López (+44), páté místo drží se stejným odstupem v etapě třetí Diego Ulissi. Další výrazné manko nabral Mikel Landa.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtou etapu Gira poznamenal pád

Jak etapa probíhala?

Zatímco předchozí dva dny bylo o osudu etapy vcelku brzy jasno, finiš toho čtvrtého nebyl rozhodnutý ještě hluboko do závěru. Takové problémy udělala trojice italských uprchlíků pelotonu, který se musel docela namáhat, aby trio Marco Frapporti, Mirco Maestri a Damiano Cima chytil ještě před cílem. Ten hostilo městečko Frascati.

Organizátoři si pro finiš vybrali zlehka stoupající úsek, v němž měli kromě ryzích sprinterů šanci i všestrannější závodníci jako Enrico Battaglin či Juan José Lobato. Své naděje před etapou zlehčoval také třeba vítěz předchozí etapy Fernando Gaviria. "Nevím, jestli to je úplně pro mě," říkal Kolumbijec, jemuž k triumfu pomohl sporný trest pro Eliu Vivianiho.

Aktivní byla na čele Kaťuša-Alpecin, jejíž kartou byl Battaglin. Ital se o den dříve poroučel bolestivě k zemi, nezanechalo to však na něm žádnou výraznou stopu. Jenže výraznou část vláčku švýcarské stáje pokosil hromadný pád šest kilometrů před finišem, v němž skončili mj. Marco Haller s Reto Holensteinem. A nebyli sami.

Peloton se rozdělil na několik skupin, což znamenalo problém i pro závodníky na celkové pořadí. Zatímco Primož Roglič byl i se svým růžovým dresem v té první, Tom Dumoulin utrpěl krvavý šrám a po chvilkové stíhací jízdě dokonce musel zastavit. Roglič uháněl, vítěz ročníku 2017 se za ním jen smutně díval.

O vítězství mezitím spurtovala jen hrstka závodníků. V ní už chyběli Elia Viviani i Gaviria, naopak Caleb Ewan a Pascal Ackermann ještě měli šanci. Jenže všem jim vypálil rybník jediný jezdec Movistaru ve skupině, Ekvádorec Richard Carapaz. Přestože za ním začal sprintovat Ewan, loni celkově čtvrtého Carapaze už nechytil.

Movistar a jeho ekvádorský vrchař tak slaví vítězství, se kterým nikdo příliš nepočítal. Horší časy zažívá německý tým Sunweb: Dumoulin se obklopený sestavou svých domestiků objevil v cíli až čtyři minuty za vítězem a jeho šance na další triumf z Gira jsou u konce. Detailní zprávy o jeho zdravotním stavu však ještě nejsou známy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články