Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Průdková zazářila na ME, ze sprintu horských kol bere stříbro

Darfo Boario Terme - Jednadvacetiletá bikerka Barbora Průdková získala na mistrovství Evropy horských kol ve sprinterské disciplíně eliminator stříbrnou medaili. V italském Darfo Boario Terme ji porazila pouze Kathrin Stirnemannová ze Švýcarska. Mezi muži obsadil Jakub Kavalír celkovou 11. příčku, vyhrál Titouan Perrin-Ganier z Francie.

Průdková, pátá žena v eliminatoru na loňském mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, vyhrála v závodě, který provázela řada zranění a pádů, kvalifikaci. Přestože ve finále zlatou pozici neuhájila, vylepšila loňskou šestou příčku z ME a mohla slavit zisk cenného kovu.

Zkušenější Stirnemannová získala do sbírky třetí evropské zlato ze sprintu po letech 2014 a 2015. Na bronz dosáhla Anne Terpstraová z Nizozemska. Poslední ve čtyřčlenném finále byla Coline Clauzureová z Francie.

"Cítila jsem se perfektně. Kvalifikaci jsem nikdy nevyhrála, jelo se mi celé odpoledne skvěle. Na startu finálové jízdy jsem si říkala, že bronz musím urvat. Anne to skákala pomalu, takže na ní jsem si věřila nejvíc," uvedla pro server mtbs.cz Průdková.

O medaili ji však málem připravila kolize. "Přede mnou spadla Francouzka a já měla štěstí, že jsem do ní nenalítla. Mohla jsem spadnout taky. Na zlato sice nechybělo moc, ale stříbro je super. Jsem strašně nadšená. Měla jsem smůlu, velké medaile se mi vyhýbaly. A tohle je velká individuální medaile," dodala rodačka z Ostravy.

Mezi muži se z tria českých reprezentantů probil do hlavní části pouze Kavalír, který zajel osmý nejlepší čas. "Když jsem viděl trať bez kopce s umělýma překážkama, tak jsem se toho hodně bál. Jsem rád, že to do závodu upravili a udělali klády jednodušší. S kvalifikací jsem byl hodně spokojený. Ale nejdou mi starty, tím jsem si to prohrál," litoval Kavalír. 

Dominik Průdek naopak skončil již v tréninku se zlomenou rukou po ošklivém pádu v nemocnici. Stejně jako mnozí další doplatil na obrovské klády, které ležely jako překážky na trati a bylo třeba je skákat ve velké rychlosti.

"Chtěl jsem si to vyzkoušet v plné rychlosti a na poslední kládě mě koplo zadní kolo a já pokračoval po předním. V té rychlosti jsem šel k zemi na asfalt a do plůtků...," popsal pád Prudek, který musí po návratu podstoupit operaci.

Loni sedmého Jana Nesvadbu zastavily technické potíže s přehazovačkou. Z titulu mistra Evropy se nakonec radoval trochu překvapivě Titouan Perrin-Ganier z Francie, jenž v samém závěru předstihl Rakušana Daniela Federspiela. Na třetí příčce skončil nejrychlejší závodník kvalifikace Jeroen van Eck z Nizozemska.

ME horských kol v Darfo Boario Terme (Itálie) - sprint (eliminator):

Muži: 1. Perrin-Ganier (Fr.), 2. Federspiel (Rak.), 3. Van Eck (Niz.), ...11. Kavalír, Nesvadba, Průdek (všichni ČR) oba vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy: 1. Stirnemannová (Švýc.), 2. Průdková (ČR), 3. Terpstraová (Niz.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články