Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Prokop je potřetí mistrem světa ve fourcrossu

Champéry (Švýcarsko) - Český cyklista Michal Prokop si ve švýcarském Champéry dojel pro svůj třetí titul mistra světa ve fourcrossu. Duhový trikot šampiona dnes převzal od krajana Tomáše Slavíka, který při obhajobě titulu vypadl ve čtvrtfinále. Třicetiletý Prokop získal svou celkově pátou medaili z MS v této disciplíně, ve sbírce má ještě bronzy z roku 2004 a z loňska. Šampionem se stal naposledy před pěti lety. Díky Prokopovi, který fourcross střídá s olympijským bikrosem, získala česká výprava na letošním šampionátu první medaili.

Michal Prokop
zdroj: Getty Images autor: Phil Walter

Dvojnásobný vítěz Světového poháru Prokop vyhrál finále po málo vídaném dramatu. Hned v úvodu totiž skončil na zemi spolu se svými dvěma soupeři Rogerem Rinderknechtem ze Švýcarska a Nizozemcem Joostem Wichmanem. Prokop se z tria zvedl první a vyjel na zdánlivě ztracenou misi stíhat vedoucího Jareda Gravese z Austrálie. Vítěze letošního Světového poháru ale postihl defekt, a do cíle tak jako první přijel zkušený Prokop, následovaný Rinderknechtem a Wichmanem. Až čtvrté místo zbylo na favorizovaného Gravese.

"Měl jsem výhodu nejlepší dráhy, najížděl jsem ale jako druhý. Pak to popadalo a já se jenom snažil co nejrychleji zvednout," popsal dramatické okamžiky finále Prokop, který si navíc při pádu narazil nohu.

Účastník olympijských her v Pekingu Prokop zvítězil už ve čtvrteční kvalifikaci a z dnešních pěti vyřazovacích jízd nevyhrál jen jednu, když ho v osmifinále porazil Slavík. Úřadující mistr světa se se závodem rozloučil v dalším kole, ve svém čtvrtfinále skončil na posledním čtvrtém místě. Do semifinále tak spolu s Prokopem postoupil pouze Lukáš Měchura, ten nakonec obsadil celkově osmé místo.

V závodě žen byla jízda o medaile bez české účasti. Mistryně světa z roku 2004 Jana Horáková vyhrála malé finále a obsadila páté místo, Tereza Votavová byla sedmá. 

Pád Ondřeje Cinka zhatil pomyšlení na medaili

Závod cross country mužů do 23 let nedokončil český adept na medaili Ondřej Cink, jenž měl hned v úvodu těžký pád. "Najel jsem si do sjezdu na šestém místě, což bylo slibné. Bylo nás tam ale hodně a nemohl jsem jet svoji stopu. Musel jsem do jiné, najel do nějakého kamene a šel přes řidítka," řekl webu Českého svazu cyklistiky Cink, jenž ve své kategorii obsadil druhé místo v srpnovém závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Svěřenec Milana Spěšného si při pádu narazil koleno a stehenní kost. "Hned jsem nasedl na kolo, předjeli mě jen dva soupeři a zpočátku to nebolelo. Ale rychle začalo a nemohl jsem vůbec šlapat. Moc mě to mrzí, ale už nic nenadělám. Jelo se mi dobře, start mi vyšel a nechtěl jsem vzdát, ale opravdu to nešlo. Myslel jsem na medaili a spokojen bych byl i s umístěním do pátého místa," dodal finišman české štafety, jež ve středu skončila čtvrtá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články