Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Příležitosti tu mít budu, věří Štybar před startem oblíbené Vuelty

Zdeněk Štybar bude jediným českým zástupcem na cyklistické Vueltě. Na španělský závod má dobré vzpomínky – zvítězil tu v roce 2013 – a považuje jej za svůj oblíbený. Na etapu by Štybar rád zaútočil i letos, kdy by se mu v nepředvídatelném závodě mělo naskytnout několik příležitostí.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/ZUMA autor: DAVID STOCKMAN

Od doby, kdy třiatřicetiletý jezdec belgické stáje Deceuninck-Quick Step vyhrál naposledy etapu na Grand Tour, uplynulo už šest let. O dva roky později se mu podařilo uspět také na Tour de France a moc rád by tento úspěch na Vueltě oprášil. "Určitě. A právě proto jsem tady," řekl Štybar.

Věří, že i díky profilu 74. ročníku k tomu bude mít dobrou příležitost. "Pro mě je dobré, že je tam pár takových ne snad úplně klasikářských etap, ale takových, co by mohly vyhovovat závodníkovi mého typu. Myslím si, že mám tak čtyři dobré příležitosti na vítězství v etapě, možná i víc," uvedl Štybar.

Právě Vueltu absolvoval z Grand Tours nejčastěji. Letos ji pojede počtvrté a je patrné, že ji má v oblibě. "Je z těch tří závodů nejvíc na pohodu, většinou ji provází i dobré počasí a jede se v dobré atmosféře. Ale zase to není tak, že bych některou z Grand Tours neměl rád," řekl o španělském závodě. Naposledy jel loňské Giro d'Italia.

"Takže jsem hodně natěšený. Ale zároveň ještě také trochu regeneruju z Binck Bank Tour, ještě nejsem úplně čerstvý," připomněl Štybar účast na sedmietapovém závodě WorldTour, který skončil v neděli. "Ve středu cesta sem, ve čtvrtek byl hodně nabitý den i s tréninkem. Doufám, že během dneška se dám trochu dohromady," uvedl Štybar.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Jinak se ale cítí v dobré pohodě a připravený. "Přál jsem si vyhrát v sezoně nějaké závody, což se mi už na jaře povedlo. Pak jsem měl dobré léto, kdy jsem mohl dobře trénovat, mám za sebou povedené tréninkové bloky. Celý ten rok byl celkem dobrý. Teď je ale na čase zase něco vyhrát," prohlásil odhodlaně.

Týmové cíle a úkoly jediného českého zástupce, který bude v sobotu na startu, jsou zřejmé. "Dnes si k tomu ještě něco řekneme, ale už podle té sestavy je to vcelku jasné. Mladý James Knox to zkusí na celkové pořadí, ale spíš to bude ze dne na den, asi to u něho bude hlavně o zkušenostech. Sprinter Fabio Jakobsen bude připravený na spurty. A my s Philippem Gilbertem chceme být tam, kde budou dojezdy zase pro nás," řekl Štybar.

Do nominace se nakonec trochu překvapivě nevešel Petr Vakoč, který mu bude chybět nejen na silnici, ale i jako parťák na dlouhé tři týdny. "To rozhodně ano. Těšil jsem se, že tady budu mít alespoň jednoho Čecha a měli jsme být spolu na pokoji. Petr bude určitě chybět, ale je třeba respektovat týmové rozhodnutí," konstatoval Štybar.

Bude Vuelta dobrou přípravou na MS, které začne v Británii už týden na to? "Myslím, že to bude ta úplně nejlepší příprava," věří. "Tohle doopravdy bude ta nejlepší varianta přípravy. Můj vrchol sezony přichází právě teď. Začal na Binck Bank Tour, která mi nevyšla zcela podle představ, ale cítím, že forma je dobrá, tak snad se to potvrdí," prohlásil Štybar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články