Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Premiéru zkrácených Pražských schodů opanoval Švýcar Vogel

Praha - 23. ročník exhibičního závodu na horských kolech Pražské schody vyhrál Florian Vogel. Švýcarský cyklista se nejlépe popasoval s nástrahami specifického okruhu, který byl letos premiérově zkrácen o polovinu. Na stupních vítězů jej doplnili čeští jezdci. Kristián Hynek a Jan Škarnitzl. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý dokončil závod na pátém místě. 

Švýcar Florian Vogel (vpravo) vyhrál exhibiční závod na horských kolech Pražské schody
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Závod v okolí Pražského hradu, při němž závodníci během každého okruhu absolvují sjezd 128 zámeckých schodů, se jel poprvé jen na půl hodiny plus jedno kolo, zatímco v minulosti byli jezdci před závěrečným okruhem na trati celou hodinu.

Nejlépe začal Španěl Carlos Coloma, po třetím z celkem jedenácti odjetých okruhů se ale v čele usadila pětice Vogel, Kulhavý, Hynek, Jan Škarnitzl a Matouš Ulman. V polovině náročného závodu se začal všem vzdalovat skvěle jedoucí Vogel a postupně navyšoval náskok, který nakonec činil téměř 33 vteřin před druhým Hynkem.

"Byl to krásný závod, moc jsem si to tady užil. Jelo se v krásné atmosféře a lidi mě hnali dopředu. Neměl jsem ani žádnou taktiku. Prostě jsem jel pořád naplno a dal do toho všechno," řekl Vogel novinářům.

Radost z druhého místa neskrýval ani Hynek, jenž startoval pouhé dva dny po zisku bronzu z maratonu na evropském šampionátu v Lotyšsku, odkud se v pondělí vrátil. "Na rovinu říkám, že dnes přes den jsem byl úplně mrtvej. Byl jsem takový bez energie a neměl jsem ani moc chuť závodit, ale když jsem dorazil sem, tak to bylo pryč, protože tady to má své kouzlo a na závod jsem se těšil," uvedl Hynek.

Atmosféra, která byla při pěkném počasí díky mnoha divákům podél trati velmi bouřlivá, ho vyburcovala. "A závod jsem si pak užíval jako každý rok. I když užíval... On si to člověk užívá po stránce té atmosféry, ale jinak je to tak strašně těžký a náročný, že je to zároveň utrpení. Ale když se to pak podaří a člověk dojede na nějakém pěkném umístění do cíle, je to obrovská odměna," podotkl Hynek. 

Přiznal, že přestože jemu jako vytrvalci vyhovovala delší varianta závodu, asi by mu to dnes k úspěšné obhajobě nepomohlo. "Myslím, že se nejelo nijak moc rychleji, ono se totiž vždy jelo od začátku prakticky nadoraz. Ale i kdyby se jelo na tu hodinu, výsledek by byl asi podobný, protože Florian jel dnes fantasticky a byl nechytatelný," řekl Hynek. 

Třetí dojel stejně jako loni Škarnitzl, čtvrtý byl Ulman a pátý Kulhavý s odstupem minuty a čtvrt na vítěze. "Byl jsem tam trošku pomalejší z kopce. Vždy jsem tam ztratil nějakou tu vteřinku, což pak bylo vždy těžké dohnat, ale převažuje asi spokojenost. Trochu jsem na schodech cítil i ruku a na takových akcích asi nemá smysl riskovat olympiádu a mistrovství světa," prohlásil Kulhavý, který si začátkem března zlomil zápěstí levé ruky. 

Závod žen, který se jel letos poprvé, vyhrála Polka Maja Wloszczowská před Karlou Štěpánovou a Barborou Průdkovou.

Pražské schody, exhibiční závod na horských kolech:

1. Vogel (Švýc./Focus XC team) 33:13, 2. Hynek (Topeak Ergon) -33, 3. Škarnitzl (Sram Mitas Trek) -51, 4. Ulman (Česká spořitelna-Accolade) -1:02, 5. Kulhavý (Specialized Racing) -1:15, 6. Marotte (Fr./BH SR Suntour KMC) -1:20.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články