Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Překonal mě, komentoval Pogačarův úspěch legendární Merckx

Tadej Pogačar se po triumfu v silničním závodě na MS, kterým dokonal cyklistickou Trojkorunu (vítězství na Giru, Tour a MS během jedné sezony) dočkal možná toho největšího uznání. Slavný Eddy Merckx o něm v rozhovoru pro L'Équipe prohlásil, že už teď je větší legendou než on.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Pogačar jako třetí jezdec v historii ovládl v jednom roce Giro d'Italia, Tour de France a světový šampionát. Před ním to dokázali jen Ir Stephen Roche (1987) a právě Merckx (1974). "Sledovali jsme neuvěřitelný okamžik historie cyklistiky. Na tohle se bude dlouho vzpomínat," řekl devětasedmdesátiletý Merckx ke stokilometrovému úniku, kterým si Pogačar zajistil vítězství.

"Je jasné, že už teď mě překonal," uvedl Merckx. "Už jsem si to pro sebe říkal po tom, co letos předvedl na Tour de France. Ale po dnešku o tom není nejmenších pochyb," přidal pětinásobný vítěz Tour.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr silničního závodu MS s vítězným Pogačarem

Šestadvacetiletý Pogačar ovládl slavný závod třikrát a letos přidal i triumf na Giru d'Italia. Na kontě má také bronz ze silničního závodu na olympiádě v Tokiu a třetí byl i na loňském světovém šampionátu.

"Je prostě výjimečný, z jiného světa," konstatoval Roche. "Vyhrává Grand Tours, jednodenní závody, časovky, horské etapy a dokonce i sprinty. S ním a Merckxem jsem v dobré společnosti," řekl čtyřiašedesátiletý Ir.

Vyhrát v jedné sezoně Giro a Tour se Pogačarovi povedlo jako prvnímu jezdci od roku 1998, kdy to dokázal Ital Marco Pantani. S 23 triumfy je nejúspěšnějším jezdcem sezony, v níž vyhrál mimo jiné šest etap na Giru a pět na Tour. K tomu ovládl monument Lutych–Bastogne–Lutych a další může vyhrát 12. října, kdy se pojede Kolem Lombardie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články