Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Ackermann přidal do sbírky druhou výhru na Giru. Dumoulin skončil

Premiéra na Giru d´Italia mu zatím vychází skvěle. Pascal Ackermann si na slavném závodě připsal už druhé vítězství, když v propršené 5. etapě nedal soupeřům šanci ve spurtu. Do cíle naopak nedorazil jeden z favoritů Tom Dumoulin, za jehož koncem stál pád z předchozího dne. Růžový trikot lídra znovu udržel slovinský cyklista Primož Roglič.

Slavící Pascal Ackermann po výhře v etapě na Giru
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Fotoreporter Sirotti Stefano

Ackermann slavil druhý triumf na Giru po rovinaté, 140 kilometrů dlouhé etapě z Frascati do Terraciny. Cílovou pásku člen týmu Bora-hansgrohe protnul těsně před kolumbijským rychlíkem Fernandem Gaviriou a Francouzem Arnaudem Démarem. Na 12. pozici figuroval Černý, mistr republiky v časovce i v závodu s hromadným startem.

"Bylo to dneska šílené. Nejen ve spurtu, ale v celé etapě. Při sjezdech nebylo vidět nic než voda. Velké štěstí, že nikdo nespadl," připomněl nevlídné počasí Ackermann.

Roglič odstartuje v růžovém dresu i do čtvrteční kopcovité etapy, s 238 km druhé nejdelší v letošním itineráři. Závod vede od úvodní časovky a po dnešku si stále drží náskok 35 sekund na Simona Yatese. Jury totiž s velkým předstihem poslední devítikilometrový úsek neutralizovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Ackermann vyhrál na Giru už svou druhou etapu

Dumoulin se stal obětí hromadného pádu, k němuž došlo šest kilometrů před cílem čtvrté etapy. Salvatore Puccio z Teamu Ineos na chvíli ztratil pozornost a způsobil kolizi, ve které si vítěz předloňského ročníku poranil koleno. Hned po etapě odjel Dumoulin na rentgen, ten naštěstí vyloučil možnost zlomeniny.

"Byl jsem vepředu pelotonu a nemohl se tomu vyhnout. Nemám nic zlomeného, což je dobrá zpráva, ale koleno mám oteklé. V posledních kilometrech jsem vůbec necítil žádnou sílu," říkal v cíli čtvrtého dne třítýdenního závodu. Bylo tak otázkou, zda vůbec v Itálii bude pokračovat a raději nehodí ručník do ringu, aby se mohl soustředit na červencovou Tour de France.

Před startem páté etapy nejprve přišla dobrá zpráva. "Tom stále trpí kvůli svému koleni, ale dá do toho všechno. Uvidí se, co den přinese," uvedla Dumoulinova německá stáj Sunweb. Jenže ještě před nultým kilometrem dne Dumoulin slezl z kola a ze závodu odstoupil. Jeho dalším cílem v sezoně bude Tour de France.

V pelotonu chybělo také slovinské jméno. Kristijan Koreň z týmu Bahrajn-Merida nenastoupí do 5. etapy. Byl totiž suspendován UCI, neboť se jeho jméno objevilo mezi závodníky podezřelými z krevního dopingu v souvislosti s tzv. případem Aderlass. Jde o kauzu, která na konci února vypukla na MS v klasickém lyžování. Také Koreň měl být v kontaktu s německým doktorem Markem Schmidtem. Kromě něj jsou v trestu i Kristijan Ďurašek a bývalí profesionálové Borut Božič a Alessandro Petacchi.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa (Frascati - Terracina, 140 km):

1. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe) 3:15:44, 2. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 3. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 4. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 5. Moschetti (It./Trek-Segafredo), 6. Gibbons (JAR/Dimension Data), 7. Simion (It./Bardiani-CSF), 8. Biermans (Belg./Kaťuša-Alpecin), 9. Lonardi (It./Nippo-Vini Fantini), 10. Belletti (It./Androni Giocattoli-Sidermec), ...12. Černý (ČR/CCC), 160. Hirt (ČR/Astana) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 19:35:04, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -35, 3. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -39, 4. López (Kol./Astana), 5. Ulissi (It./SAE Team Emirates) oba -44, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -49, 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -55, 8. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -56, 9. Jungels (Niz./Deceuninck-Quick Step) -1:02, 10. Formolo (It./Bora-hansgrohe) -1:06, ...123. Hirt -12:44, 139. Černý -18:27.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články