Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Poslední rok na silnici. Myslím, že přišel ten čas, říká Sagan, jenž se vrátí do terénu

Po sezoně skončí s cyklistikou na silnici a přesedlá na horská kola. Trojnásobný mistr světa Peter Sagan chce startovat v cross country na olympijských hrách v Paříži v příštím roce. Uvedl to v den svých 33. narozenin během závodu Vuelta San Juan v Argentině.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Sirotti Stefano

"Ta chvíle přišla. Rozhodl jsem se, že tohle bude můj poslední rok v závodech WorldTour. Pak bych se chtěl připravit na závod horských kol na olympijských hrách," řekl Sagan den poté, co mu těsně uniklo 122. vítězství v profesionální kariéře. Ve čtvrté etapě Vuelty San Juan dojel v hromadném spurtu druhý za Kolumbijcem Fernandem Gaviriou.

"Vždycky jsem říkal, že bych chtěl zakončit kariéru na horském kole, protože jsem na něm začínal. Těší mě to, protože dělám něco, co mě opravdu baví," uvedl Sagan, který má smlouvu s druhodivizním francouzským týmem TotalEnergies. V minulosti závodil za elitní stáje Bora-hansgrohe, Tinkoff, Cannondale a Liquigas.

V silničních závodech se podle svých slov objeví i příští rok, ale jen v omezené míře. "Je pro mě důležité trávit čas se svým synem Marlonem a vidět život z různých úhlů, nejen jako cyklista. Nikdy nebylo mým snem závodit nebo být profesionálním jezdcem do 40 nebo 50 let. Myslím, že přišel ten čas. A pokud budu moci zakončit kariéru v Paříži na olympijských hrách, bude to prima," prohlásil světový šampion z let 2015–2017.

Mezi bikery startoval už na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016. Na horském kole byl také juniorským mistrem světa a Evropy.

K návratu do terénu se podle svých slov neodhodlal kvůli touze po medaili. "Jde spíše o to, co chci dělat. Už nejsem pod tlakem, jestli vyhraju, nebo prohraju. Zkrátka jsem chtěl končit kariéru na horském kole a příští rok je olympiáda. Ale chci to kvůli sobě, ne kvůli někomu jinému," řekl Sagan.

Motivaci pro poslední rok na silnici má vysokou. "Chci zajet všechny závody WorldTour na špičkové úrovni. Nebudu si to jen užívat. Chci být na vrcholu," řekl vítěz 12 etap na Tour de France a sedminásobný šampion bodovací soutěže na nejslavnějším závodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články