Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poslední etapu Tirrena Adriatica získal Philipsen. Závod podruhé opanoval Roglič

Návrat po operaci jako hrom. Primož Roglič na Tirrenu Adriaticu vyhrál tři etapy po sobě a v Závodě dvou moří přidal druhý celkový triumf. Poslední sedmé etapě se sprinterským finišem kraloval Jasper Philipsen.

Primož Roglič s trojzubcem pro vítěze Tirrena Adriatica
zdroj: Twitter Tirreno Adriatico

Roglič po loňském pádu na Vueltě absolvoval operaci ramene, které ho v posledních letech zlobilo a po karambolech si ho v závodech sám opakovaně nahazoval. Sestavu Jumbo-Visma pro Tirreno Adriatico posílil na poslední chvíli a soupeřům se ukázal poprvé po půlroční pauze.

Třiatřicetiletý Slovinec svým pověstným dynamickým finišem do kopce ovládl čtvrtou, pátou a následně i šestou etapu. Závod dvou moří vyhrál s náskokem 18 vteřin na Joaa Almeidu, třetí místo na pódiu obsadil Tao Hart se ztrátou 23 vteřin.

Roglič, pro kterého bylo Tirreno přípravou na Giro d'Italia, tento závod ovládl podruhé. Poprvé se z pověstného trojzubce pro vítěze radoval v roce 2019. Jeho výhra byla vzhledem k dlouhé absenci a rehabilitaci nečekaná, trojnásobný vítěz Vuelty si kromě modrého dresu přivlastnil také zelený pro nejlepšího vrchaře a fialový pro krále bodovací soutěže.

"Je hezké se vrátit tak, jak se mi tu podařilo. Moc jsem si užil celý týden. Kluci z týmu byli velmi silní, myslím, že bych měl být na pódiu s nimi," usmíval se. "Pro Giro je to potvrzení, že jsme pracovali na správných věcech, musíme jít ale stále kupředu, že?" dodal Roglič.

Sedmá etapa měřící 154 kilometrů byla kopcovitá jen v první polovině a v San Benedettu del Trontu měla dospět do spurtu. Týmy ale pořádně potrápil vytrvalý osmičlenný únik, který měl deset kilometrů před cílem stále náskok 30 vteřin. Peloton jej nakonec polknul v závěrečných kilometrech.

Vynikající týmovou spolupráci předvedli jezdci Alpecinu Deceuninck. Mathieu Van der Poel z dálky rozjel sprint a jeho kolega Jasper Philipsen se vyvezl za zády Davida Balleriniho z Quickstepu, načež s přehledem zvítězil. Belgičan vyhrál na Tirrenu Adriaticu druhou etapu, poprvé slavil ve třetím dějství do Foligna.

Cyklistický etapový závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 7. etapa (154 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 3:32:26, 2. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 3. Dainese (It./DSM), 4. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 5. Consonni (It./Cofidis), 6. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, ...114. Štybar (ČR/Jayco AlUla) -34.

Konečné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 28:38:57, 2. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -18, 3. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -23, 4. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -34, 5. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -37, 6. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) -56, ...103. Štybar -1:00:08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články