Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poslední etapu Czech Tour vyhrál Alaphilippe, za ním si pojistil celkový triumf Hirschi

Závěrečnou etapou mezi Šumperkem a Šternberkem vyvrcholil letošní ročník Czech Tour. Ve sprintu se radoval z vítězství hvězdný Julian Alaphilippe. Celkový triumf udržel Švýcar Marc Hirschi, který v poslední etapě dojel druhý. 

Výrazný výkon předvedl ve čtvrté etapě dlouhé přes 129 kilometrů slovenský mistr Lukáš Kubiš, který byl v počátcích šestičlenného úniku. V závodě i vedl a zvítězil v prvním okruhu po Šternberku, ale peloton ho dojel 11 kilometrů před cílem.

Pak už bojovali hlavní hvězdy závodu a v závěrečném stoupání nastoupil Alaphilippe, kterého se držel pouze Hirschi ve žlutém. I přes ztráty náskoku zvítězil ve sprintu dvaatřicetiletý Francouz ze stáje Soudal-Quick Step. Druhý dojel celkový vítěz letošní Czech Tour Marc Hirschi z UAE Emirates. 

"Neměl jsem do poslední zatáčky potřebnou rychlost, navíc Julian byl skutečně super silný. Ale jsem i tak šťastný, protože celkové vítězství v Czech Tour je skvělý výsledek," uvedl pětadvacetiletý Švýcar, který se dostal do čela průběžného pořadí vítězstvím v páteční etapě na Pustevny a v následujících dvou etapách byl pokaždé druhý.

"Tvořili jsme tempo celou druhou polovinu etapy. Byl jsem už trošku unavený, ale snažil jsem se zůstat klidný. Měli jsme jasný plán, který se podařilo zcela naplnit," uvedl Alaphilippe, pro něhož Czech Tour představovala test před závodem s hromadným startem na olympijských hrách v Paříži. "Věřím, že se nyní dobře zotavím a podám dobrý výkon. V předešlých dnech jsem byl trošku nachlazený, ale nyní už jsem stoprocentně fit a cítím se vážně skvěle," dodal.

Stříbrný celkově skončil s mankem 28 sekund Hirschiho týmový kolega Ital Diego Ulissi, třetí místo vybojoval Higuita ze stáje Red Bull-Bora-hansgrohe. 

Nejlepším českým cyklistou v celkovém pořadí byl na 20. místě Martin Voltr ze slovenské stáje Pierre Baguette. Nejlepším vrchařem 16. ročníku byl Michal Schuran z domácí stáje ATT Investments.

Cyklistický etapový závod Czech Tour, 4. etapa: Šumperk – Šternberk (129,2 km):

1. Alaphilippe (Fr./Soudal-Quick Step) 3:01:30, 2. Hirschi (Švýc./UAE Emirates), 3. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe), 4. Donovan (Brit./Q36.5 Pro Cycling), 5. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL), 6. Ulissi (It./UAE Emirates) všichni stejný čas, ...16. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) -36, 38. Voltr (ČR/Pierre Baguette) -1:53, 40. J. Ťoupalík (ČR/Elkov-Kasper) -2:03, 45. Vysočan (ČR/Pierre Baguette), 47. Boroš (ČR/Elkov-Kasper) oba -2:14.

Konečné pořadí: 1. Hirschi 14:13:22, 2. Ulissi -28, 3. Higuita -33, 4. Vermaerke -44, 5. Brenner (Něm./Tudor) -49, 6. August (USA/Ineos Grenadiers) -1:00, ...20. Voltr -4:40, 27. Boroš -7:07, 42. Vysočan 14:54, 43. Kopecký (ČR/TDT-Unibet) -16:46.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články