Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Porte se po letech neúspěchů dočkal triumfu, Cink se při premiéře neztratil

Adelaide (Austrálie) - V šesti etapách Tour Down Under viděli australští fanoušci jen dva vítěze. Australané ale mohli být navýsost spokojeni. Caleb Ewan vyhrál čtyři sprinty a jednoznačně vyhrál bodovací soutěž, zatímco Richie Porte s velkým náskokem po několika těsných neúspěších ovládl celkovou klasifikaci. Ondřej Cink absolvoval podařený debut, když skončil dvacátý druhý. Petr Vakoč obsadil 33. příčku.

Před závodem se očekával těsný souboj mezi Portem, Simonem Gerransem a Sergiem Henaem. Závodník americké stáje BMC ale už ve druhé etapě do Paracombe, kde jezdci nastoupali přes dva tisíce metrů převýšení, soupeřům ujel a dostal se do jasného vedení. To poté potvrdil v předposlední etapě na tradiční Old Willunga Hill, kde v minulosti vyhrál už třikrát. Zatímco v předchozích letech mu to ale na celkové vítězství nestačilo (v jednom případě prohrál o pouhé dvě vteřiny), nyní o triumfu nebylo pochyb.

Na druhou příčku vystoupal trochu překvapivě Esteban Chaves, o jehož formě se před startem spíše pochybovalo. Kolumbijský závodník ale jasně předčil týmového kolegu Gerranse a nakonec uhájil druhou příčku před dotírajícím Jayem McCarthym. Oba od sebe v cíli dělily tři vteřiny.

Závodilo se i o sprinterský dres, neboť hned čtyři etapy končily hromadným dojezdem. Ani zde nebylo o nejlepším závodníkovi pochyb. Caleb Ewan dominoval sprintům na Tour Down Under i v loňském roce a ani letos nebylo o jeho připravenosti pochyb. V hlubokém předklonu vyhrál všechny sprinty, přičemž hned třikrát to bylo těsně před Peterem Saganem, který tak sezonu začal třemi druhými místy.

Cinkovi se debut v silničním pelotonu vydařil. Dostal se do dvou úniků, byl vidět a neztratil se ani ve stoupání na Old Willunga Hill, kde dojel třeba před známým vrchařem Domenicem Pozzovivem. V celkové klasifikaci mu patřila 22. příčka a byl nejvýše postavený z týmu Bahrain-Merida. "První silniční závod, výborná zkušenost," popisoval. Jeho krajan Vakoč nezaujal tak jako loni, kdy v jedné z etap skončil pátý, a v celkovém pořadí skončil třiatřicátý.

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) - 6. etapa (90 km):

1. Ewan (Austr./Orica) 1:55:28, 2. Sagan (SR/Bora), 3. Kump (Slovin./SAE Abú Zabí), 4. Van Poppel (Niz./Sky), 5. De Bie (Belg./Lotto), 6. Manzin (Fr./FDJ), ...11. Vakoč (Quick-Step Floors), 69. Cink (Bahrajn-Merida) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Porte (Austr./BMC) 19:55:49, 2. Chaves (Kol./Orica) -48, 3. McCarthy (Austr./Bora), 4. Haas (Austr./Dimension Data) oba -51, 5. Ulissi (It./SAE Abú Zabí) -59, 6. Dennis (Austr./BMC) -1:02, ...22. Cink -1:45, 33. Vakoč -2:49. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články