Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Pořadatelé Tour potvrdili Macronova slova. Stará dáma se odkládá

Je to jisté, Tour de France se letos v tradičním termínu nepojede. Pořadatelé z ASO potvrdili, že start plánovaný na 27. června byl odložen. Reagovali tak na pondělní projev prezidenta Emmanuela Macrona, že akce s větším počtem lidí nebude ve Francii možné pořádat nejméně do poloviny července.

Egan Bernal (uprostřed) se raduje z vítězství na Tour de France 2019
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mantey

Nyní je po týdnech spekulací jasné, že na konci června nezačne v Nice ani třítýdenní cyklistický svátek. "Vzhledem k tomu, že je nyní nemožné, aby závod začal v plánovaném termínu, snažíme se (s Mezinárodní cyklistickou unií) najít nový termín," uvedli organizátoři.

Tour se koná od roku 1903, nejela se pouze během světových válek. Již v neděli francouzský list Le Parisien informoval, že pořadatelská agentura ASO má plán B s novým termínem a "Stará dáma" by se mohla odložit o měsíc se startem 25. července.

Je nám líto, video expirovalo.
O Tour de France se rozhodne v půlce května

Cyklistické týmy zatím věří tomu, že se závod podaří odjet v srpnu. Francouzský list Le Dauphiné Libéré přinesl informaci, že se Tour podle nového kalendáře pojede od 29. srpna do 20. září. Tím by se ale dostala do termínové kolize s Vueltou.

Jakýkoliv náhradní plán musí nicméně schválit nejen UCI, ale hlavně francouzská vláda a zdravotničtí odborníci. Ředitel Tour Christian Prudhomme už dříve kategoricky odmítl myšlenku, že by se vrchol cyklistické sezony jel bez diváků.

Nový termín zatím nemá ani Giro d'Italia, konané tradičně v květnu. Poslední z Grand Tours španělská Vuelta se stále drží stanoveného data od 14. srpna do 6. září. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články