Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poprvé v kariéře. Van der Poel ovládl slavný závod Paříž–Roubaix

Do sbírky si může přidat další důležitý primát. Mathieu van der Poel z Nizozemska si podmanil 120. ročník tradičního závodu PařížRoubaix a mohl se poprvé v kariéře radovat z vítězství na slavném monumentu "Peklo severu". Osmadvacetiletému jezdci stáje Alpecin-Deceuninck v závěru nahrál defekt velkého rivala Wouta van Aerta a do cíle na velodromu v Roubaix dojel osamoceně, navíc v nejrychlejším čase historie. Trasu 256,6 kilometru, z níž 54,5 kilometru vedlo po kostkách, zvládl průměrnou rychlostí 46,8 kilometru za hodinu za 5:28:41 hodin.

Je nám líto, video expirovalo.
Van der Poel zvítězil ve slavném závodu Paříž–Roubaix

Úspěšný den týmu Alpecin-Deceuninck podtrhl Jasper Philipsen, který v závěrečném souboji na velodromu za sebou udržel smolaře van Aerta. Belgický jezdec stáje Jumbo-Visma se musel spokojit se třetím místem. Za van der Poelem zaostali o 46 sekund.

Nejlepší z českých cyklistů na startu Mathias Vacek obsadil při debutu v "Pekle severu" 67. místo s odstupem 11:58 minuty na vítěze. Zkušený Zdeněk Štybar, jenž v letech 2015 a 2017 skončil ve slavném závodu druhý, dojel zhruba minutu za ním na 79. pozici. Pavel Bittner závod nedokončil.

Všichni tři medailisté byli součástí úniku sedmičlenné skupiny, která se zhruba 50 kilometrů před cílem usadila v čele závodu. Van Aert se pokusil o rozhodující nástup na kostkách 15 kilometrů před koncem, vzápětí ho ale zastavil defekt zadního kola. Osamoceně se tak v čele ocitl van der Poel, který jako jediný na jeho útok dokázal zareagovat, a pozici už s přehledem uhájil.

"Je to neuvěřitelné, zvlášť když jedete na okruhu sám. A navíc byl Jasper druhý, nemohlo to být lepší. Dneska to večer oslavíme, protože něco takového se už nemusí opakovat," radoval se van der Poel. "Na klasikách mám letos nejlepší sezonu. Dneska jsem pořád útočil, ale nedokázal jsem ostatní setřást. Když měl Wout defekt, jel jsem, jak nejrychleji to šlo. Samozřejmě je to pro něj smůla, ale i to je součást tohoto závodu," dodal s odkazem na rozhodující moment.

V této sezoně oslavil pětinásobný mistr světa v cyklokrosu už druhé vítězství v monumentu. V Roubaix navázal na březnový triumf v závodu Milán – San Remo, který ovládl 62 let po svém dědovi Raymondu Poulidorovi. Paříž-Roubaix slavný francouzský cyklista nikdy nevyhrál.

Na trati jako obvykle nebyla na dlážděných úsecích nouze o karamboly. Po pádech závod nedokončili mimo jiné obhájce loňského prvenství Dylan van Baarle či trojnásobný mistr světa Peter Sagan. Na zemi v závěru skončil po kolizi s van der Poelem i německý cyklista John Degenkolb, který pak dojel sedmý.

Cyklistický závod Paříž–Roubaix (WorldTour) – 256,6 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 5:28:41, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) oba -46, 4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Ganna (It./Ineos Grenadiers) všichni -50, ...67. M. Vacek (ČR/Trek-Segafredo) -11:58, 79. Štybar (ČR/Jayco AIUIa) -12:55, Bittner (ČR/DSM) nedokončil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články