Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Polman zvládl 7400 kilometrů nejrychleji. I přes zdravotní problémy vyhrál NorthCape – Tarifa

Počítal v závěru už každý metr, ale triumfoval. Vytrvalostní cyklista Daniel Polman vyhrál extrémní závod NorthCape  Tarifa. Dvaačtyřicetiletý novopacký rodák vyhrál jako první Čech, který se při třetím ročníku postavil na start ultramaratonu dlouhého 7400 kilometrů. Polman zvítězil po 24 dnech, 21 hodinách a 48 minutách s obrovským náskokem. Když dorazil do cíle ve španělské Tarifě, druhý Fin Matti Ainasoja měl před sebou ještě 500 kilometrů.

Daniel Polman v cíli NorthCape - Tarifa
zdroj: Facebook NorthCape - Tarifa

Cyklisté projeli bez podpory ze severu Norska až na jih Španělska 15 zemí včetně Česka. Museli zvládnout i převýšení 80 tisíc metrů. Polman, jenž se na extrémní ultramaratonské podniky specializuje, začal zostra. Ujel bez spánku 870 kilometrů a do vedení pak už nikoho jiného nepustil.

Nic na tom nezměnily ani problémy, které měl třináct set kilometrů před cílem už na území Španělska. Nejprve upadl, sedřel si dlaň a bok a musel vyhledat ošetření. Na cestu dostal speciální náplasti a antibiotika, jenže sotva usedl znovu na kolo, praskl mu oblouk levého řídítka.

Nakonec ale dosáhl kýženého cíle. I přes velmi náročnou poslední pasáž. "Závěr tohoto závodu je fakt šílený. Jsou to všechno prudké výjezdy po rozbitých silnicích. Cílem asi je na konci ještě úplně každého zdecimovat. Tarifa se s každým šlápnutím blíží, ale strašně pomalu. Je to fakt strašný nářez, vůbec jsem to nečekal. Závěr závodu je mnohem mnohem těžší, než jsem si myslel," přiznal Polman přibližně sto kilometrů před cílem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články