Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Polman vyrazil napříč Evropou. Z Norska na jih Španělska to chce stihnout za tři týdny

Z norského Severního mysu až do španělské Tarify vede trasa cyklistického závodu napříč Evropou. North Cape – Tarifa Bike Race má za sebou zatím dva ročníky v letech 2018 a 2019. Letos se vrátil po dvouleté covidové přestávce i s prvním Čechem na startu Danem Polmanem, který už má za sebou několik nejtěžších ultramaratonů v Evropě. Tentokrát se Polman 20. června vydal na 7400 kilometrů dlouhou trasu. Za čtyři dny přejel i díky minimu spánku až k Baltskému moři, v čele měl ve čtvrtek večer přibližně dvousetkilometrový náskok. 

Je nám líto, video expirovalo.
Polman se vydal na kole napříč Evropou

"Zatím se mi jede docela dobře. Fouká, zima, ale to se dalo čekat," popsal své dojmy z první části závodu Polman.

Vše potřebné si závodníci musí vézt s sebou. Kolo se zásobami jídla a pití váží přibližně 20 kilogramů. Na cestě stráví určitě více než 20 dnů a projedou 15 zemí. Fanoušci mohou polohu cyklistů sledovat díky on-line trackingu.

"Docela bojuju se zimou, teďka, a asi i s únavou. Mám to ještě nějakých 60 kiláků na hotel, tak snad to nějak domlátím. Denní nájezd třetí den jsem počítal, že bude nějakých 460 kiláků," hlásil průběžný stav Polman.

Pro českého ultramaratonce jde o více než plnohodnotnou náhradu za jiný podnik Trans-Siberian Extreme, který je považován za nejtěžší závod světa svého druhu. Akci zahrnující 15 etap o celkové délce 9100 kilometrů zhatil válečný konflikt na Ukrajině.

"Mým původním cílem bylo prošlápnout stopu české ultracyklistiky do neznámých vod a jsem rád, že tento záměr uskutečním. Pro mě to bude něco zcela nového. Sice jsem jel pár závodů bez podpory, ale ty trvaly maximálně dva dny. Takže stačilo kouknout na předpověď počasí a člověk tak nějak věděl, co s sebou vzít. Tohle je úplně jiná galaxie. Pojedu mnoho dní, budu muset dobíjet několik přístrojů a řešit spoustu věcí, které jsem doposud neřešil," připustil Polman před startem.

Coby český rekordman ve čtyřiadvacetihodinovce ujel v roce 2016 na Slovakiaringu 911,68 kilometru. "Pevně věřím, že do Tarify nakonec dorazím a že se mi vyhnou nějaké větší trable," uvedl.

Jeho start má i charitativní podtext. Jako tradičně vyhlásil sbírku. "Společně pomůžeme dosáhnout cílů dalších lidí, jejichž cesta životem není jednoduchá. Podpoříme malou Lilli bojující s Crouzonovým syndromem, tracheostomií a dalšími nemocemi vyžadujícími i nákladné operace nehrazené pojišťovnou. Jindříškovi s centrální koordinační poruchou zase pomůžeme na cestě za jeho snem, kterým je život bez vozíku. Rád bych podpořil i spolek Sportem proti bariérám ze Staré Paky, jehož záslužnou činnost v péči o handicapované a staré lidi ocenily už desítky rodin v našem regionu," řekl Polman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články