Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Pohár cyklokrosařů koronavirus nezastaví. Pojedeme i bez diváků, řekl Balogh

Koronavirus dělá opět sportu velké problémy, Český pohár v cyklokrosu ale o víkendu začne v Mladé Boleslavi a Holých Vrších podle plánu. Seriál Toi Toi Cup bude stejně jako v minulém ročníku čítat sedm dílů a vyvrcholí v Kolíně 12. prosince. Všechny závody jsou zařazené do kategorie C2.

Jan Zatloukal
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Navzdory koronavirové krizi by neměl být pohár v ohrožení. "Mluvil jsem se všemi pořadateli. Chceme závody pořádat za každou cenu, i kdybychom to museli dělat bez diváků," uvedl předseda komise cyklokrosu Českého svazu cyklistiky Petr Balogh.

"Je to strašně důležité pro závodníky, aby se jelo, aby měli závodníci pevný kalendář a věděli, na jaký závod se mají chystat. Je potřeba mít ty věci dopředu připravené, i když zcela chápu, že může zasáhnout vyšší moc a závod nám zastaví, nebo úplně zruší," řekl reprezentační trenér Petr Dlask.

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se start nové sezony cyklokrosového Toi Toi cupu

"Na prvním místě by určitě měla být i nadále bezpečnost, včetně těch věcí okolo, jako jsou roušky, dezinfekce a podobně. Pokud tomu chceme jít naproti a ty závody uspořádat, musí to pochopit i fanoušci, že nikdo nechce omarodit a dostat se do nějakých trablů. Respektovat se navzájem musí být proto prvořadé. To jarní heslo 'chráním sebe, chráním tebe' určitě platí i nadále," doplnil Dlask.

"Kolem pořádání závodu byly určitě stres a nervy, co kdy vyjde za jaké nařízení, ale za momentálních hygienických podmínek mohu říct, že se závod uskuteční, jestliže nenastane nějaká radikální změna. Pojede se na klasické trati, kde se jelo mistrovství Evropy 2013 a republikový šampionát 2018. Jde o rovinatou trať, ale všichni ví, že když zaprší, tak je to těžké. K dnešku máme kolem 370 přihlášených závodníků," přiblížil ředitel mladoboleslavského závodu Antonín Ungerman.

Po úvodních dvou podnicích se 52. ročník poháru pojede v Hlinsku (17. října), Jičíně (28. října), Rýmařově (17. listopadu), Čáslavi (5. prosince) a v Kolíně. Celkový vítěz seriálu získá i tentokrát 30 tisíc korun, nejlepší žena si odnese 14 tisíc.

Prvenství v elitní mužské kategorii obhajuje nejlepší domácí cyklokrosař posledních let Michael Boroš. "Minulá sezona nebyla zrovna moc úspěšná, patřila k těm nejhorším, které mám za sebou. O to větší chuť a motivaci mám do té sezony stávající. Udělal jsem toho v tréninku hodně přes jaro a léto, tak věřím, že se to projeví," přál si Boroš.

Cíle do sezony má jasně dané. "Chtěl bych se poprat znovu o celkový triumf v Toi Toi Cupu a také o mistrovské triko na republice. Rád bych se vrátil také ve světě na pozice kolem desítky, kde jsem býval," prohlásil Boroš, jehož po zlatém hattricku z let 2017 až 2019 sesadil letos z domácího trůnu Emil Hekele. "Sezona bude asi hodně zajímavá tím, že skončili Honza Nesvadba s Tomášem Paprstkou. Konkurence bude asi o něco menší, ale bude tam Emil Hekele a myslím, že i celkově nebude o konkurenci nouze," řekl Boroš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články