Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pohádková prémie za všechny Grand Tour. Tiňkov nabízí milion eur

Milán - Prémií ve výši jeden milion eur chce ruský podnikatel a majitel cyklistické stáje Tinkoff-Saxo Oleg Tiňkov motivovat největší hvězdy pelotonu k tomu, aby příští rok startovaly ve všech třech Grand Tours. Pokud budou lídr jeho stáje Španěl Alberto Contador, Brit Christopher Froome, Ital Vincenzo Nibali a Kolumbijec Nairo Quintana souhlasit, každému z nich vyplatí 250 000 eur (6,8 milionu korun).

"Podle mě je to dobrý nápad," řekl Tiňkov serveru cyclingnews v Miláně při pondělním představení trasy příštího ročníku Gira d'Italia. Právě na něm hodlá letošní šampion Vuelty Contador zahájit svůj útok na double - jako první jezdec po 17 letech chce vyhrát Giro i Tour de France.

"Je fajn, že Alberto bude usilovat o double z Gira a Tour, ale nejlepší jezdci by spolu měli závodit na všech třech Grand Tours," prohlásil Tiňkov, do jehož stáje patří i český cyklista Roman Kreuziger.

Trasa Gira ho potěšila, protože prý nahrává Contadorovým plánům. "Je to nejlehčí trať za řadu let, což nám vyhovuje, protože Alberto chce double. Pokud bude mít formu jako letos, věřím, že se mu to může povést," uvedl Tiňkov. Contador v tomto roce chtěl zaútočit na třetí titul z Tour, ale po pádu kvůli zlomené noze závod nedokončil. Dokázal se však rychle zotavit a navzdory letnímu výpadku vyhrál v září Vueltu.

Slavnostní start Gira 2015 je naplánován na 9. května v San Remu a obstará ho časovka družstev na 17,6 km. Celkem na cyklisty čeká 3 481 km, než 31. května dojedou v Miláně do cíle. Trasa zahrnuje mimo jiné šest etap s cílem na vrcholu, tři další dny v kopcích, šest etap pro spurtéry a dlouhou individuální časovku. "Je to trasa, která se mi líbí, protože vyhovuje mým vlastnostem a mým útočným instinktům," uvedl Contador.

Časovka jednotlivců, jež může hodně zamíchat pořadím, přijde na řadu týden před dojezdem do Milána. Cyklisté pojedou proti chronometru 59,2 km z Trevisa do Valdobbiadene. Potom však ještě budou na peloton čekat další kopce včetně etapy s cílem v horském středisku Sestriere, před nímž budou muset jezdci zdolat Colle delle Finestre, s 2 178 metry nejvyšší bod Gira 2015.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články