Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pogačar zvítězil také v kopcích nad Nice. Z Tour již zbývá jen časovka

Také závěrečná alpská etapa skončila vítězstvím Tadeje Pogačara. Slovinec v závěru stoupání Col de la Couillole porazil obhájce loňského triumfu Jonase Vingegaarda. Remco Evenepoel dojel na čtvrtém místě a celkově pravděpodobně skončí třetí. Tour de France se uzavře v neděli závěrečnou časovkou. Etapu hodnotíme v novém díle Velo fokus podcastu.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Favorité bojovali podobně jako v sobotu i o etapové vítězství. Bylo to zásluhou Remca Evenepoela, který se snažil ještě dostat na druhé místo pořadí před Jonase Vingegaarda. Na závěrečném stoupání Couillole ale byl sám poražen – dánský obhájce vítězství mu odjel spolu s Tadejem Pogačarem. Společně dojeli až do finiše. Ten byl jasnou záležitostí.

Pogačar před závěrečnou časovkou vede pořadí o více než pět minut před Vingegaardem, který má sám téměř tříminutový časový polštář před třetím Evenepoelem. Pořadí na stupních vítězů by tak již mělo být téměř dané. 

Jak etapa probíhala?

Tadej Pogačar před startem avizoval, že v sobotní etapě o vítězství bojovat nebude – a nechá jej někomu z úniku. Hned v počátku dne to ale ve stoupání Braus nevypadalo na dodržení slova, až v závěrečných serpentinách se začal formovat únik, který poté pokračoval před pelotonem i v dalších kopcích jako Turini, Colmiane a závěrečné Couillole.

V úniku byli Španělé Enric Mas a Marc Soler, domácí Romain Bardet (který jel svou poslední klasickou etapu na Tour) nebo Nizozemec Wilco Kelderman. Zezadu se ale přibližovalo hlavní pole, a to díky práci jezdců z týmu Soudal-QuickStep, kteří ještě chtěli posunout Remca Evenepoela na druhé místo pořadí před Jonase Vingegaarda. Činil se také Jan Hirt.

Český vrchař se činil v začátku stoupání Couillole, kde pomohl "očesat" skupinku favoritů. Pak již převzal taktovku Mikel Landa, který dostal všechny zbývající hvězdy na maximální tepovou frekvenci. Evenepoel následně podnikl dva nástupy, ale ani jedním svého soupeře nesetřásl. Naopak, Dán se sám zvedl a Belgičana nechal za sebou.

To byl také "umíráček" pro dva zbývající členy úniku – Carapaze s Masem. Dva nejlepší cyklisté závodu je dostihli, a přestože se Carapaz ještě obou chvíli držel, na flamme rouge už nestačil. Sprint byl jednoznačnou záležitostí. Pogačar nechal svého soupeře daleko za sebou a připsal si páté vítězství na letošním ročníku. Šesté bude moci přidat v nedělní časovce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články